latinica  ћирилица
05/06/2023 |  08:21 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

Стојичић: Радити интензивно на мјерама безбједности у школама (ВИДЕО)

Влада Републике Српске предложила је мјере за јачање безбједности у школама на којима ће се у наредном периоду радити интензивно, рекла је за Јутарњи програм РТРС министарка просвјете и културе, Жељка Стојичић.
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојчићева наводи да је повод за израдњу цијелог програма изнуђен дешавањима у Србији. Наводи, да је и у претходном периоду Министарство просвјете и културе радило на превенцији насиља.

- Сада има 11 приоритета на којима ће институције радити. Приоритети су подржани са 64 мјере те имају тачно назначене активности које треба да се спроведу - рекла је Стојчићева.

Конкретне мјере, сандуче повјерења постојало је и прије, наводи она, те каже да ће радити на томе да се ојача доступност тог сандучета.

- Да се дефинише тачно, како и ко може да уложи примједбу и запажање у школи - навела је она.

Предмет хуманост и безбједност, још један је у низу од активности који ће се односити за ученике деветих разреда.

- То је предмет који који ће се изучавати факултативно као пилот пројекат у 20 школа у школској 2023/24. години - навела је Стојчићева.

Због све већих обавеза родитеља школа има све већу улогу, те се и сам однос на релацији родитељ - школа мора промијенити.

- Улога родитеља је кључна. Из породице креће све и то морамо схватити озбиљно. Сваки родитељ је заинтересован да му дијете израсте у здраву и зрелу особу - наводи Стојчићева.