latinica  ћирилица
05/06/2023 |  09:04 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Србац: "Бели анђео" угостио фолклораше из Шамца, Теслића и Станара (ФОТО)

Српско културно-умјетничко друштво "Бели анђео" организовало је фолклорни фестивал под називом "Ђерам - У сусрет србачком љету" у порти Храма Васкрсења Христовог у Српцу.
Србац - смотра фолклора - Фото: СРНА
Србац - смотра фолклораФото: СРНА

Осим домаћина, синоћ су се представила три гостујућа културно-умјетничка друштва: "Посавина" из Црквине код Шамца, "Вез" из Теслића и "Церовица" из Станара.

Предсједник СКУД-а "Бели анђео" Жељка Мрђа рекла је да је фестивал испунио очекивања и да су наставили са стварањем пријатељстава са разним друштвима.

- Ово је био трећи фестивал који организујемо под називом у сусрет србачком љету, а други у оквиру "Ђерма". У плану имамо 7. октобра и седмо вече ветеранског фолклора и надамо се и тада добром одзиву гостију и угодном дружењу - истакла је Мрђа.

Србац - смотра фолклора (Фото: СРНА)

Предсједник КУД-а "Церовица" из Станара Миланка Кесер рекла је да су чланови овог друштва први пут у Српцу и имају жељу да сарадња буде настављена.

- Драго нам је што смо дошли у Србац одакле носимо лијепе утиске, како о самом мјесту, тако и о људима које смо имали прилику да упознамо - нагласила је Кесерова.

Српско културно-умјетничко друштво "Бели анђео" заједно са Ансамблом народних игара "Лијевче" учествује у раду скупштине престижне фоклорне манифестације "Чувари традиције - Ђерам" са више од 30 културно-умјетничких друштава из Србије, Републике Српске, Хрватске и Румуније.

На сједници одржаној у фебруару у Гудурици код Вршца усаглашен је календар наступа за сва друштва, а свако од њих угостиће на својим концертима по неколико фолклорних ансамбала који учествују у раду "Ђерма".