latinica  ћирилица
05/06/2023 |  10:17 | Аутор: РТРС

Једночасовни штрајк упозорења рудара Електропривреде БиХ

Запослени у шест преосталих рудника угља у оквиру Концерна јавног предузећа Електропривреда БиХ данашњу прву смјену почели су једночасовним штрајком упозорења из солидарности са колегама из Рудника мрког угља "Зеница", чији су рудари у радничком протесту од 25. маја.
Рудник Зеница - Фото: РТРС
Рудник ЗеницаФото: РТРС

Штрајк упозорења реализује се на основу одлуке Самосталног синдиката радника рудника Федерације БиХ, а планирано је да буде одржан и сутра, од 7.00 до 8.00 часова, јавили су федерални медији.

Предсједник Синдиката погона "Распоточје" Рудника мрког угља "Зеница" Неџад Дураковић рекао је да је планирано да се данас и сутра у преосталих шест рудника из Концерна "Електропривреде БиХ" одржава штрајк упозорења.

- Ако се до тада не ријеши ситуација у Руднику мрког угља "Зеница", у четвртак, 8. јуна, пред зградом Владе Федерације БиХ и Електропривреде БиХ, одржаћемо и велики протестни скуп - најавио је Дураковић.

Он је додао да ће на скупу бити и представници синдикалних организација преосталих рудника из Концерна Јавног предузећа Електропривреда БиХ.

Зенички рудари нису добили априлску плату, нити накнаду за топли оброк, а и пословне банке су им са њихових рачуна "скинуле" новац за исплату рата кредита, јер њихов послодавац, иако је приликом исплате плате за март обуставио дио новца за исплату рате, није тај новац уплатио на рачуне пословних банака.