latinica  ћирилица
05/06/2023 |  10:32 ⇒ 12:57 | Аутор: Глас Српске

Стручњаци упозоравају: Излетницима пријети зараза мишјом грозницом

Мишја грозница ове године потврђена је код пет пацијената у Републици Српској, док је према подацима Института за јавно здравство једна млађа особа преминула, због чега стручњаци упозоравају становнике који вријеме проводе у природи да поведу више рачуна о заштити, јер у овом периоду велика је могућност заразе вирусом који кружи међу глодарима.
Миш (Фото: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT/илустрација) -
Миш (Фото: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO POLAND OUT/илустрација)

У Институту су истакли да се, према тренутно доступним подацима, на болничком лијечењу налази једна особа обољела од хеморагијске грознице са бубрежним синдромом која је позната као мишја грозница.

Заражени глодари, како објашњавају, већином немају симптоме, већ узрочнике излучују у спољашњу средину преко пљувачке, мокраће и измета, загађујући на тај начин земљиште, воду, предмете и храну.

- Човјек се зарази директним или индиректним контактом са зараженим животињама, односно удисањем контаминиране прашине или употребом хране и воде, који су загађени свјежим излучевинама заражених глодара. До сада пренос са човјека на човјека није познат - казала је епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић Девић.