latinica  ћирилица
05/06/2023 |  11:46 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Више од хиљаду радова на годишњој изложби студената

Годишња изложба Академије умјетности у Бањалуци биће отворена у четвртак, 8. јуна, и обухватиће више од хиљаду радова 105 студената са Студијског програма ликовне умјетности из области цртежа, сликарства, графике, интермедијалне умјетности, графичког дизајна, методике ликовне културе и фотографије.
Годишња изложба радова студената - Фото: Уступљена фотографија
Годишња изложба радова студенатаФото: Уступљена фотографија

Изложба даје пресјек различитих умјетничких форми, метода и стратегија дјеловања којима су се студенти бавили током академске године, те је добар начин да се истакну таленат и креативност нове генерације младих умјетника.

Ауторима најбољих радова биће додијељене награде за цртеж, сликарство, интермедијалну умјетност, графику, графички дизајн "Горан В. Јанковић" и фотографију.

Руководилац Студијског програма ликовних умјетности Радослав Тадић изјавио је Срни да ће посјетиоци изложбе имати прилику погледати избор најбољих радова које су студенти урадили у протеклој години.

- Осим студената са Студијског програма ликовних умјетности, своје радове излажу студенти прве и друге године са Студијског програма Драмске умјетности са смјера анимирани филм, који су настали у оквиру предмета цртање и сликање - истакао је Тадић.

Он је нагласио да је ријеч о 22. годишњој изложби радова студената Студијског програма ликовне умјетности бањалучке Академије.

Према његовим ријечима, на интернет платформама Академије биће објављен онлајн каталог са репродукцијама радова.

- Аутори визуала за изложбу као и онлајн каталога су студенти друге године основних студија Ника Романић и Стефан Мијић, асистент са Катедре за графички дизајн. Желим захвалити члановима организационог одбора који су више од два мјесеца вриједно радили у организацији догађаја, професор Борјана Мрђа, виши асистент Маја Батаковић, асистент Оливера Баста, Маја Бојић и Јелена Врањеш, као и декану Драгани Пурковић Мацан и фотографу Дејану Десници - навео је Тадић.

Асистент на Катедри за историју и теорију умјетности Младен Бањац додао је да је на досад највећој изложби студената завршне године Академије умјетности приказана изузетност варијација која дјелује охрабрујуће.

- Изложба показује да Академија расте заједно са умјетничком продукцијом. Иако релативно млада, Академија умјетности показала је значајан напредак током првих 25 година постојања, који се првенствено огледа у радовима и праксама њених студената. Овогодишња изложба потврђује респектабилност и наговјештава још већу експанзију у будућности - нагласио је Бањац у свом тексту за изложбу, "ЗА НОВИХ 25".

Отварање изложбе предвиђено је у 20.00 часова у кампусу на платоу испред главне зграде Академије, док су музичку нумеру приредили студенти Студијског програма музичке умјетности под менторством њихових професора, након чега слиједи проглашење награђених студената и уручење награда.

Изложба ће бити отворена до 1. октобра и моћи ће се погледати на четири локације, зграда Академије умјетности и Ректората, у објекту иза зграде Академије умјетности, просторијама Академије умјетности преко пута Филолошког факултета и на Филозофском факултету.

Академија умјетности Универзитета у Бањалуци ове године прославља важан јубилеј - четврт вијека постојања и рада, што је осим изложбе студената обиљежено и низом пригодних програма и манифестација.