latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:27 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије служио литургију у Охриду

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас литургију у храму Свете Софије у Охриду чиме је свечано обиљежена прва годишњица од када је поглавар Српске православне цркве уручио Томос о аутокефалности поглавару Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.
Патријарх Порфирије служио литургију у Охриду (Фото: spc.rs) -
Патријарх Порфирије служио литургију у Охриду (Фото: spc.rs)

Архиепископ охридски и македонски Стефан уручио је на крају литургије патријарху Порфирију Орден Светог Климента Охридског првог реда, који му је додијелио свети архијерејски синод Македонске православне цркве - Охридске архиепископије, за показану љубав за Македонску православну цркву и македонски народ, посвједочену додјелом томоса о аутокефалности.

Примајући одликовање, патријарх Порфирије рекао је да се радује данашњем сабрању у "славном Охриду и древном предивном православном храму Свете Софије" поводом додјељивања томоса о аутокефалности.

- Данашњи повод за наше славље је догађај од пре годину дана, а благодарећи вашој молитви и вјери тај дан је постао реалност за све нас. Нека благослови Господ све људе у Македонији, да испуни Духом својим светим - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије истакао је да је Христова црква једна и изнад сваких подјела и да је то дар Божији.

- Хвала вам на љубави, на могућности да служим у овом храму. Данас сам сазнао да је патријарх српски посљедњи пут овдје служио прије 100 година. Ево да не чекамо 100 година, да нам долазите увијек у Београд и да ми овдје долазимо, и да служимо и широм свијета гдје се налазе наши народи и заједно се моле Богу. Иако припадамо другим народима припадамо једној јединственој цркви Христовој и једном народу Божијем - рекао је патријарх српски.

Његова светост поклонио је архиепископу охридском и македонском Стефану жезло.

- Кад служите литургију да наша љубав буде са вама да руководите народ који вам је Бог подарио - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије у чијој пратњи је био и викарни епископ марчански Сава, стигао је јуче у Македонију гдје су га у Успенском манастиру Калиште код Струге, дочекали архиепископ Стефан са архијерејима Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.