latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:43 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Сребреница: Обиљежена годишњица од убиства 228 Срба (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на Спомен костурницу и служењем парастоса, данас је у Сребреници обиљежена годишњица од убиства 228 Срба међу њима 80 дјеце са подручја Сребренице убијених на празник Тројице 1943. године од стране злогласне 29.усташке формације предвођене Јосипом Курелцом.
Сребреница - парастос жртвама усташког злочина - Фото: СРНА
Сребреница - парастос жртвама усташког злочинаФото: СРНА

На подручју Сребренице током Другог свјетског рата, почињен је геноцид над српским народом од стране Независне државе Хрватске и комшија муслимана, који су махом били припадници усташких формација, када је укупно убијено 2.262 Сребреничана српске националности- истакнуто је данас на комеморацији.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у овом мјесту Бранимир Којић рекао је да су овдје побијени цивили, да се у 20. вијеку Србима овог краја историја три пута поновила и страдали су у три рата.

- Над српским народом средњег Подриња почињен је геноцид у 20. вијеку и Срби су највећи страдалници. То треба да знају наша покољења да не доживе исту судбину и о томе треба говорити - поручио је Којић.

Он је истакао ова спомен-костурница и бројна спомен-обиљежја у овој општини показују да је почињен геноцид над српским народом, систематски у континуитету у свим ратовима у 20. вијеку, док се годинама говори о страдању сребреничких Бошњака у јулу 1995. године.