latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:47 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Запажен филм "Не плачи мајко" на фестивалу "Златни витез" (ФОТО)

Mеђу 40 филмова који су учествовали у такмичарском програму кратких документарних филмова био је и филм у продукцији Радио телевизије Републике Српске "Не плачи мајко" у режији Милане Мајар.
Фестивал "Златни витез" - Фото: РТРС
Фестивал "Златни витез"Фото: РТРС

Ова истинита филмска прича привукла је пажњу свих љубитеља документарног филма на филмском форуму "Златни витез", који је ове године одржан у Грозном, престоници Чеченске Републике.

Филм говори о судбини Драгољуба Благојевића из Добоја, који је као једногодишњак остао без мајке и тромјесечне сестре, које су убијене 1941. године у нападу "Црне легије" Јуре Францетића на српско село Доњи Придјел.

- Ауторка филма Милана Мајар успјела је да једну људску судбину врло сликовито преточи у форму документарне приче, дјелимично користећи технику реконструкције обнављајући догађаје у играној форми, што чини овај филм фасцинантним и занимљивим. Начин изражавања емоција омогућава гледаоцу да саосјећа са невјероватном судбином јунака филма. Вјерујем да ће филм бити топло примљен не само у Србији и балканским земљама, већ и у свим земљама чија је историја повезана са посљедицама ратова и њиховим тешким насљеђем, које чак и након више од 70 година подсјећа на себе - рекао је члан жирија из Бугарске, режисер и продуцент Андреј Чертов.

Ауторка филма, Милана Мајар (Фото: РТРС)

Ове године на форуму су учествовала 153 такмичарска и 12 вантакмичарских играних, документарних, анимираних, студентских, дебитантских и дјечјих филмова из 20 земаља свијета. У оквиру форума одржане су филмске пројекције, научна конференција, филмска школа, као и креативни сусрети и мастер клас.

Предсједник Филмског форума, народни умјетник Русије Николај Бурљајев уручио је шефу Чеченске Републике Рамзану Кадирову и министру културе Чеченске Републике Ајшату Кадирову награду "Златни витез" за непроцјењив допринос фестивалу у Чеченији.