latinica  ћирилица
05/06/2023 |  12:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Џајић: Прије 55 година у полуфиналу ЕП постигао сам најдражи гол у каријери

Предсједник Фудбалског савеза Србије Драган Џајић изјавио је данас да никада неће заборавити гол против Енглеске у полуфиналу Европског првенства 1968. године и додао да му је то најдражи погодак у играчкој каријери, које је одржано у Италији.
Драган Џајић - Фото: РТРС
Драган ЏајићФото: РТРС

Југославија је 5. јуна 1968. године у полуфиналу ЕП у Фиренци побиједила Енглеску 1:0, а једини стријелац за "плаве" био је Драган Џајић у 86. минуту.

- Давно је било, али се не заборавља. Гол и побједа против актуелних свјетских првака један је од највећих подвига у историји југословенског фудбала. Подсјетићу да смо на путу ка завршном турниру у Италији, морали да избацимо и актуелне вицешампионе свијета, Савезну Републику Њемачку - рекао је Џајић, преноси званични сајт Фудбалског савеза Србије.

Југославија је на старту тих квалификација побиједила СР Њемачку резултатом 1:0 голом Јосипа Скоблара, затим два пута славила против Албаније и у посљедњем колу изгубила у Хамбургу од првог фаворита групе.

- Догодила се сензација у Албанији гдје је домаћин одиграо неријешено са Њемачком и тај резултат нам је омогућио да освојимо прво мјесто у групи. Очекивало се да и у баражу имамо тежак посао против Француза, поготово послије 1:1 на њиховом терену. Ипак, у реваншу смо одиграли фантастичну утакмицу, Илија Петковић је дебитовао са два гола, побиједили смо са 5:0 и отишли на завршни турнир - додао је Џајић.

Он је подсјетио да је Енглеска била велики фаворит у полуфиналу ЕП против Југославије.

- Нисмо били тотални аутсајдери, али је комплетна свјетска јавност типовала на Енглезе који су и даље, двије године након освајања Свјетског првенства, имали феноменалан тим. Боби Чарлтон, Алан Бол, Роџер Хант, Боби Мур... Када се најмање надате, направите највећи успјех. Имали смо велики пех на почетку, Ивица Осим се повриједио и пошто није било измјена, морао је да статира до краја утакмице. Играли смо практично са десет играча и тиме наша побједа још више добија на значају - истакао је предсједник ФС Србије.

Југославија је у то вријеме била једна од ријетких репрезентација на свијету која је у мечевима са Енглеском имала позитиван скор.

- Али је ово у Фиренци био први такмичарски дуел и одмах побједа. Ближио се крај утакмице и занимљиво је да смо Вахидин Мусемић и ја у том нападу замијенили позиције. Обично сам ја њему центрирао, а сада се он нашао на лијевом крилу, набацио једну високу лопту и био сам убијеђен да ће Боби Мур лако да интервенише. Ако је у нечему био добар, то је скок игра и ударац главом. Десило се да га је лопта прескочила, био сам довољно присебан да је примим на груди и да лијевом ногом савладам Бенкса. Не знам да ли је то најљепши гол у мојој каријери, али је свакако најдражи, јер је југословенском фудбалу донио огроман успјех, а мени личну сатисфакцију и велику популарност. Послије гола у Фиренци, почео сам да добијам позиве и да наступам за Тим свијета на разним манифестацијама. Сачувао сам лопту са те утакмице, било је некако логично да припадне мени. Чувам је и дан данас - закључио је Џајић.

Италија и Југославија су играли 8. јуна 1968. у финалу ЕП у Риму.

Југославија је повела 1:0 голом Џајића, али је изједначење Италији донио Анђело Доменђини.

Утакмица је завршена без побједника, 1:1, а пошто у додатних 30 минута није било голова одигран је нови меч.

Италија је у новом мечу славила са 2:0 и освојила је европску титулу.