latinica  ћирилица
05/06/2023 |  14:21 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Погледајте какво нас вријеме очекује у наредним данима

Нестабилно вријеме са честим кишама и пљусковима са грмљавином наставиће се и у наредних седам до десет дана, уз могућност да јачи пљускови изазову и мање бујичне поплаве, изјавила је метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђорђевић.
Киша - Фото: РТРС
КишаФото: РТРС

- Јутрос смо послали ванредно упозорење, које се наставља на упозорење издато прије седам дана, да се и током ове седмице задржава нестабилно вријеме уз могућу честу појаву јачих, интензивнијих пљускова са грмљавином који у кратком временском року могу изазвати одређене проблеме - рекла је Ђорђевићева за Срну.

Она је навела да је могуће да при јачим пљусковима, као што је било у претходном периоду, у кратком временском интервалу буде обилнијих падавина које могу да изазову локалну појаву проблема са оборинским водама у градским зонама, проблем са канализацијом, активизацију клизишта и мањих бујичних поплава.

Ђорђевићева је истакла да је највећи проблем што није могуће рећи гдје би се тачно могле јавити бујице.

"Није то ситуација као када имамо најаву пораста водостаја на великим ријекама па можемо са сигурношћу рећи о којим сливовима или ријекама је ријеч. Бујичне поплаве настају веома кратко због интензивних јаких пљускова за које није могуће унапријед одредити тачан њихов положај. Буквално је могуће само знати пар сати раније када дође до развоја јаких нестабилности", рекла је Ђорђевићева.

Према тренутним прогнозама, додала је она, интензивнији пљускови у наредним данима би могли бити на сјеверу и истоку, док ће на југу бити боља ситуација.

Када је ријеч о трајној стабилизацији времена, Ђорђевићева је рекла да вјероватно неће доћи средином мјесеца, како је раније прогнозирано, већ крајем јуна.

Она је истакла да Републички хидрометеоролошки завод прогнозу времена, а посебно ванредна упозорења редовно доставља свим надлежним институцијама које даље подузимају одређене активности.