latinica  ћирилица
05/06/2023 |  14:24 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Ученици основних школа кроз игру учили о значају рециклирања пластике и заштити природе (ВИДЕО)

Пети јун обиљежава се као Свјетски дан заштите животне средине. Тим поводом у Бањалуци је организована едукативна радионица гдје су ученици основних школа кроз игру учили о значају рециклирања пластике и заштити природе.
Рециклажа - Фото: РТРС
РециклажаФото: РТРС

Организатори догађаја су Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

- Ми смо означили дан биодиверзитета и мјесеца рециклаже тако што смо мјесец дана скупљали пластични и папирни отпад оз цијеле школе. Тако смо прикупили скоро тону папира и доста пластичних флашица, и са тим смо спасили велики дио околине - каже Исидора Чуковић, Основна школа "Бранко Радичевић", Бањалука.

Сајра Терзић из Основне школа "Доситеј Обрадовић" додаје да треба да престанемо да загађујемо животну средину.

- Треба да престанемо да бацамо пластични отпад у природу. Треба да бацамо у контејнере за рециклажу. Да садимо више дрвећа, биљака - истакла је она.

марко Галић из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске нагласио је да је циљ овог догађаја развијање и јачање еколошке свијести код најмлађих и наравно и код одраслих.

- Јер сви заједно треба да допринесемо бољој, здравијој и љепшој животној средини - нагласио је Галић.