latinica  ћирилица
05/06/2023 |  15:40 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Кошарац - Никшић: Наставити заједничку борбу против намјере Хрватске да изгради одлагалиште

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и федерални премијер Нермин Никшић сматрају да је неопходно наставити заједничку борбу институција на свим нивоима власти против намјере Хрватске да на граници са БиХ изгради одлагалиште радиоактивног отпада, као и да се интензивирају дипломатске активности.
Сарајево - Кошарац - Никшић - Фото: СРНА
Сарајево - Кошарац - НикшићФото: СРНА

Договорено је да проблематика изградње спорног одлагалишта на Трговској гори буде тема разговора на међународним конференцијама и састанцима са иностраним званичницима.

- Усагласили смо да заједничким активностима покушамо обезбиједити подршку, не само Словеније и Мађарске, него и других земаља чланица ЕУ, како би помогле напорима локалних заједница, институција Републике Српске, ФБиХ и заједничког нивоа у борби против изградње одлагалишта на Трговској гори - рекао је Кошарац.

Кошарац је информисао о резултатима састанака које је имао у владама Словеније и Мађарске у вези са збрињавањем радиоактивног отпада на Трговској гори, истичући да је добио подршку за став да би најбоље рјешење за одлагање било на мјесту на којем настају, односно у Нуклеарној електрани "Кршко".

Саговорници су констатовали да је претходна Влада Федерације БиХ била у одређеној врсти застоја у односу на институције Републике Српске када је ријеч о спровођењу активности из плана рада Експертског тима за Трговску гору, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Застој претходне Владе ФБиХ првенствено се односи на усвајање ентитетских акционих планова, те обезбјеђивање средстава за спровођење геолошких, хидролошких и сеизмолошких истраживања на територији Републике Српске и ФБиХ, која ће бити показатељи утицаја евентуалне изградње одлагалишта на предметној локацији.

- Охрабрује ме чињеница да је нова федерална Влада на једној од првих сједница усвојила информацију са свим препорукама Експертског тима и Координационог тијела, која се односи на неопходност истраживања у Федерацији БиХ. Тиме ће ФБиХ бити у прилици да прати темпо активности институција Републике Српске - рекао је Кошарац.

Прихваћен је модел да институције Републике Српске финансирају и врше истраживања на територији Републике Српске, а институције ФБиХ у том ентитету.

- Значајно је и то што је ФБиХ издвојила одређена средства из буџета за финансирање истраживања у првој фази, те да су опредијељени да обезбиједе средства и у буџетима за наредне године. Република Српска обезбиједила је раније финансијска средства, као и институције на нивоу БиХ-  навео је Кошарац.

Састанку су присуствовали посланик Зеленог клуба у Парламентарној скупштини БиХ Саша Магазиновић и федерални министар заштите животне средине и туризма Насиха Поздер, која ће на наредној сједници Савјета министара бити именована у Координационо тијело за Трговску гору.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.