latinica  ћирилица
05/06/2023 |  16:23 ⇒ 06/06/2023 | 07:20 | Аутор: РТРС

Подршка Владе Српске предузећима у Источном Сарајеву и Сребреници (ВИДЕО)

Уплаћених 19 и по милиона марака пореза на добит говори да је укупна добит привреде Источног Сарајева прошле године била око 200 милиона марака, речено је након састанка министра привреде Републике Српске Војина Митровића и градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Главна тема било је предузеће Мофас које, како је истакнуто, иде у реорганизацију.

Проблеми ранијих потраживања, пласмана и застарјеле технологије оптерећење је за Мофас који тренутно нема посла у пуном капацитету и чији је већински власник прошле године, уз подршку Владе Српске, постало градско предузеће Дигис.

Једино рјешење је реорганизација предузећа.

- Ми ћемо дефинитивно ићи у сазивање Скупштине друштва у идућој или седмици након идуће. На њој ћемо донијети одлуке о тој реорганизацији пословања, о привременој обустави на одређеним линијама гдје нам треба помоћ од министарства, односно од Владе Српске да пробамо доћи до средстава којим би уплатили порезе, доприносе и припадајућа давања за оне раднике који неће радити у фабрици у овом периоду - изјавио је Ћосић.

У предузећу су тренутно 43 запослена, шесторо их је већ стекло услове за пензију.

- Ми ћемо у Министарству и Влади Српске покушати да изнађемо средства како би уплатили порезе и доприносе за ова 43 радника, али исто тако и отпремнине за ових шест радника. Једноставно, да ти људи који оду сутра на биро имају покривен и повезан радни стаж, што је у овом тренутку веома битно, поготово имајући у виду да један дио радника у наредних пар мјесеци стиче услове за пензију - рекао је Митровић.

Циљ реорганизације је да предузеће настави с радом, сложили су се Митровић и Ћосић који је истакао и да је намјера да се дио имовине предузећа укњижи као новчана средства, како би се обезбиједила средства за измиривање дуговања.

Конкретни резултати се очекују за два мјесеца.

Митровић у Сребреници; Посјетио фабрику за поцинчавање

Министарство привреде и предузетништва радиће на довођењу нових инвеститора, и на пројектима проширења постојећих фабрика из области металопрераде и дрвопрераде, ради отварања нових радних мјеста, договорено је данас у Сребреници на састанку министра привреде и предузетништва Републике Српске Војина Митровића и начелника Сребренице Младена Грујичића.

Инвестиције и нова радна мјеста приоритет су број један да би задржали становништво на овом подручју. За министра Митровића перспективу у овом крају највише имају фабрике које се баве поцинчавањем. Уз подршку Владе биће проширени и капацитети отварања радних мјеста.

Сви капацитети, хале, простори које су били у власништву општине Сребреница су попуњени. Ова општина је својом политиком субвенционисања омогућила запослење неколико стотина радника у реалном сектору. Сада су потребни нови капацитети истакао је начелник Грујичић

Министар Митровић истакао је да ће отварање промета роба и услуга на новом мосту Братољуб , које је у процедури, омогућити још бржи развој овог подручја и привлачење нових инвестиција.