latinica  ћирилица
05/06/2023 |  17:00 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Бијељина кандидовала пет пројеката, у град од 2018. уложено 25 милиона КМ

Влада Републике Српске је путем електронске апликације за израду нацрта програма јавних инвестиција Српске за период 2024-2026. година запримила укупно пет пројеката које је кандидовао град Бијељина, укупне вриједности око 10 милиона КМ, а према подацима Министарства финансија у Бијељину је од 2018. године према различитим основама укупно уложено 25 милиона КМ, наводе у овом Министарству.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Влада је у протеклом периоду инвестирала равномјерно у све општине и градове Српске, те и поред лимитираних средстава настојала да свакој локалној заједници изађе у сусрет, о чему свједоче многобројни пројекти реализовани широм Републике Српске - навели су из Министарства финансија поводом тврдње градоначелника Бијељине Љубише Петровића да се у ову локалну заједницу не улаже довољно.

Из Министарства финансија за Срну су подсјетили да је Програмом јавних инвестиција, који обухвата већ започете пројекте и предстојећи двогодишњи период, уговорени радови вриједни двије милијарде евра, а највећи износ је усмјерен у здравство, школство, те инфраструктуру.

Влада Српске је путем електронске апликације за израду нацрта програма јавних инвестиција Српске за период 2024-2026. година запримила укупно пет пројеката које је кандидовао град Бијељина, укупне вриједности око 10 милиона КМ.

- Кандидовани су пројекти: изградња моста на каналу Глоговац, вриједан 800.000 КМ, изградња моста код скретања за ново градско гробље, вриједности 800.000 КМ, изградња паркинг гараже вриједности 3,5 милиона КМ, изградња раскрснице на укрштању магистралног пута М18 и саобраћајнице између индустријске зоне, у вриједности 725.000 КМ, те наставак пројекта реконструкције Улице Стефана Дечанског у Бијељини, вриједности 4,1 милион КМ - истакли су из Министарства финансија.

Из Министарства су напоменули да нацрт програма јавних инвестиција тек треба да буде усвојен на сједници Владе Републике Српске, те одлучено о приоритетима.

- Према подацима из евиденција Министарства финансија Републике Српске, у Бијељину је од 2018. године по различитим основама укупно уложено 25 милиона КМ.
Из средстава са позиције Јавне инвестиције за Бијељину је издвојено 5,8 милиона КМ - нагласили су из Министарства.

Средствима јавних инвестиција је, додали су из Министарства, финансирана реконструкција, адаптација и санација школских објеката, конкретно санација Подручног одјељења Основне школе /ОШ/ "Вук Караџић" у Амајлијама са 58.000 КМ и са 120.000 КМ санација објекта Подручног одјељења ОШ "Свети Сава" у Батковићу.

- Из средстава јавних инвестиција је у претходном периоду финансирана изградња фискултурне сале у подручној ОШ "Јован Дучић" у Патковачи, са 283.250 КМ. Средства јавних инвестиција су издвојена и за подршку Епархији зворничко-тузланској, те за пројекат одржавања Новинске агенције СРНА, чије сједиште је у Бијељини - навели су из Министарства.

Средствима јавних инвестиција је, додали су из Министарства, финансирана куповина објекта за потребе успостављања Републичког центра за обуку и интервенције на подручју Бијељине.

Јавним инвестицијама је финансиран и пројекат Реконструкције Улице Стефана Дечанског у Бијељини, у укупном износу 750.000 КМ.

- Из буџетских средстава за јавне инвестиције за 2022. годину финансира се и пројекат Пројектовање и изградња аутопута Бијељина-Рача /носилац пројекта ЈП `Аутопутеви Републике Српске`/ у износу од 13 милиона КМ. Из буџетских средстава за јавне инвестиције за 2022. годину финансира се и пројекат `Оквирни споразум унапређења путне инфраструктуре у области редовног одржавања број четири, пет и шест према налозима ванредног одржавања и одлукама ЈП Путеви Српске /носилац пројекта Путеви/ у износу од четири милиона КМ, гдје спада и град Бијељина - подсјетили су из Министарства финансија.

Осим средстава јавних инвестиција, Влада Републике Српске је у Бијељину у протеклом периоду усмјерила и средства од клириншког дуга, те је финансирана изградња фискултурне сале у ОШ "Петар Петровић Његош" у Великој Обарској и пројекат пресвлачења спортских терена и уређење дворишта у ОШ "Свети Сава"“ Бијељина. Укупан износ ова два пројекта био је 285.000 КМ.

Према евиденцији Министарства финансија, улагања у Бијељину су вршена и из донаторских средстава Владе Републике Српске, у укупном износу 2,3 милиона КМ.

- Из донација Србије су финансирани пројекат Изградње фискултурне сале у склопу ОШ "Јован Дучић" Патковача, пројекат Реконструкција спортске дворане у склопу Гимназије, пројекат Изградња спортске дворане у склопу школе у Великој Обарској, пројекат Санација и реконструкција објекта јавне намјене Соколски дом у Бијељини, те ЈЗУ Дом здравља Бијељина за реализацију свих мјера и активности у циљу пружања здравствене заштите у условима пандемије вируса корона - подаци су Министарства.

Од 2019. године у Бијељину је улагано и из Буџетске резерве, и у те сврхе је усмјерено око 900.000 КМ. Финансирани су Општинска организација Црвеног крста Бијељина, Удружење жена жртава рата регије Бијељина, СПД "Србадија" Бијељина, Окружно јавно тужилаштво Бијељина, Завичајно удружење Тузлака Бијељина, Карате клуб "Шампиони" Бијељина, Хуманитарна организација "Савез за дјецу, младе и породицу" из Бијељине и многе друге организације са овог подручја, навели су из Министарства финансија Републике Српске.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић предао је данас Влади Републике Српске пројекте и захтјев за распуштање Скупштине града Бијељина.