latinica  ћирилица
05/06/2023 |  17:41 ⇒ 18:28 | Аутор: sputniknews.com

Ескобар и Лајчак критикују Куртијa, а захтјеве доносе - Србима

Циљ посјете преговарачког тандема Вашингтона и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака Приштини јесте да пре свега убиједе Србе на КиМ да се врате у косовске институције прије избора, како би могли и они да се врате на зацртану "охридску агенду" у дијалогу Београда и Приштине, увјерен је политиколог Дејан Вук Станковић.
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM) -
Косовска Митровица (фото: TANJUG / DOPISNIK KIM)

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састају се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а очекује се да ће током дводневне турнеје посјетити и Београд.

Дејан Вук Станковић за Спутњик каже да би се, повратком Срба у инситуције, што траже Ескобар и Лајчак, поново „махалао“ са причом о Заједници српских општина не би ли се Србија таквим редом догађаја индиректно вратила у читав процес дефинисан "охридском агендом".

- Они хоће да се Срби врате у косовски систем пре одржавања избора како би показали спремност да учествују на поновљеним изборима у четири сјеверне општине, па да се врати и српска администрација у косовске институције. Њима је циљ да све врате на стање од пре изласка Срба из институција јер једино тако те институције могу да буду делотворне - увјерен је Станковић.

Потребнији Срби на КиМ него казна за Куртија

Станковић подсећа да су Американци већ послали списак жеља и Београду и Приштини у коме су истакли да желе српску војску подаље од Косова и Метохије, и косовске снаге ван Сјевера Косова.

- Они желе да читаву ствар поново преузму и да је воде на онај политички начин који им одговара. С друге стране, сигурно је да је Курти добио велики минус у очима Вашингтона и ЕУ због оваквог авантуристичког понашања, и да је заправо Курти у овом тренутку неко кога они желе да притисну и врате у колотечину дипломатског рјешења којим они управљају - сматра Станковић.

Курти се, додаје Станковић, показао као непослушни дечак, и чини се да је "буџет толеранције" бар код Американаца за њега смањен.

- Вашингтону, Бриселу и Берлину стало је да се овај процес што хитније оконча не би ли могли да кажу да постоји још једна тачка у Европи гдје они остварују суштински утицај на ток догађаја. Истовремено, власт у Србији је не само под притиском тих опасних околности на КиМ, у безбедносном и политичком смислу, него је и под притиском унутрашњих турбуленција,“ истиче Станковић.

Вашингтон и Брисел само занима коначница

Циљ је, закључује саговорник Спутњика да се Србија притисне и изнутра и споља, како би се косовско питање ријешило што прије и према агенди запада за преговоре, а то је крај године.

Према наводима косовских медија, очекује се да Лајчак и Ескобар посјете и сјевер Косова уз напомену да је циљ њихове посјете проналажење рјешења за излазак из тренутне напете ситуације.

Подсјећања ради, до заоштравања ситуације на сјеверу КиМ дошло је након што је Приштина силом, уз подршку полиције, у зграде општина на сјеверу КиМ послала нове, албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Срби на КиМ су у септембру прошле године напустили привремене приштинске институције због непоштовања Бриселског споразума од стране Приштине, упада специјалних јединица тзв. косовске полиције на сјевер КиМ и противправних хапшења Срба.