latinica  ћирилица
05/06/2023 |  17:59 ⇒ 06/06/2023 | 07:19 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете и културе: Важно задржати стабилност јавних финансија

Министар и представници Министарства просвјете и културе разговарали су са представницима Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске у више наврата од почетка мандата ове Владе, од децембра 2022. године, саопштено је из овог Министарства.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Оно што је примарно истицано и тражено на свим састанцима јесу нови преговори о уједначавању платних коефицијената у образовању, науци и култури са осталим корисницима буџета Српске те припрема нових закона о платама.

Влада Српске, као социјално одговорна Влада, и у претходном периоду у континуитету је предлагала законе о платама чији је ефекат био повећање плата запослених у јавном сектору укључујући и запослене у образовању, науци и култури, истиче се у саопштењу.

- Само у претходних пет година издвојена су значајна средства за повећање плата запослених у основним и средњим школама као и у области науке и културе. Посљедње повећање плата ступило је на снагу у јануару 2023. године када је запосленима са средњом стручном спремом плата повећана за пет одсто као одговор на инфлаторне притиске који су највише осјетили они који имају најмање плате. Планом буџета за 2023. годину за запослене у систему образовања, науке и културе, као и за остале буџетске кориснике нису планирана додатна средства за повећање плата, а то нам не даје основу за преговарање о повећању плата. - поручују из Министарства просвјете и културе.

У Министарству сматрају да је "важно задржати стабилност јавних финансија у наредном периоду те омогућити извршење обавеза достигнутог нивоа права, а што омогућава усвојени план буџета за 2023. годину".

- Представљање Програма мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској тражиће већ у овој години алокацију средстава за реализацију дијела мјера за очување безбједности наших ученика и запослених у школама - наводе из Министарства.

Из Министарства поручују да је "Синдикат образовања науке и културе на посљедњем састанку упознат са активностима око израде Програма и био је сагласан да је потребно да се посебна пажња посветити васпитној улози школе".

- Истовремено потребно је да радимо на јачању материјалног положаја и изградњи ауторитета запослених у школама Српске и вјерујемо да ћемо заједничким напорима свих који учествују у васпитно образовном процесу доћи до жељеног циља - наглашавају из Министарства.