latinica  ћирилица
05/06/2023 |  18:11 ⇒ 06/06/2023 | 07:19 | Аутор: СРНА

Лагард: Камате ће расти, инфлација и даље висока

Директор Европске централне банке Кристин Лагард изјавила је данас да су притисци на цијене "снажни" и јасно ставила до знања да ће банка подићи каматне стопе довољно високо да смањи инфлацију и да ће их задржати "колико год буде потребно".
Кристин Лагард (Фото: EPA-EFE/THOMAS LOHNES / POOL) -
Кристин Лагард (Фото: EPA-EFE/THOMAS LOHNES / POOL)

Инфлација је у мају опала за скоро пун процентни поен, на 6,1 одсто. ЕЦБ је повећала каматне стопе најбржим темпом у својој историји од јула 2022. године, пошто је инфлација достигла рекордне висине.

Док цијене енергената падају, а цијене хране почињу да се спуштају са високих нивоа, "нема јасних доказа да је базна инфлација достигла врхунац", рекла је Лагардова одбору Европског парламента за економска и монетарна питања у Бриселу.

- Наше будуће одлуке ће осигурати да референтне каматне стопе буду доведене на нивое који су довољно рестриктивни да би се постигао благовремени повратак инфлације на наш средњорочни циљ од два одсто. Камате ће се задржати на тим нивоима онолико дуго колико је потребно - рекла је она, преноси АП.

Висока инфлација, посебно у сегменту хране и енергије, успорила је европску економију јер су потрошачи принуђени да издвајају више новца за потрепштине, а остаје им мање да троше на друге ствари.

Европска привреда је једва успјела да оствари раст од 0,1 одсто у првом кварталу. Лагардова је признала да више каматне стопе повећавају трошкове задуживања и смањују обим банкарских кредита.

Она је указала на терет који инфлација представља за обичне људе, посебно оне који имају ниска примања и већи дио својих прихода троше на храну и енергију.