latinica  ћирилица
05/06/2023 |  18:58 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Све више обољелих од мишије грознице (ВИДЕО)

Блага зима проузрокована управо климатским промјенама - довела је до великог размножавања глодара и појаве мишије грознице! Од посљедица овог обољења преминула је једна млађа особа, док је према подацима Института за јавно здравство пет особа заражено.
Мишеви (Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI) -
Мишеви (Фото: EPA-EFE/ARMANDO BABANI)

Мишија или хеморагијска грозница са бубрежним синдромом - вирусно је обољење које глодари путем излучевина, односно пљувачке, мокраће и столице преносе на човјека. Заразити се може удисањем контаминиране прашине, употребом воде и хране које су загађене, као и приликом директног контакта. Симптоми обољења почињу општим знацима.

- То обично буде повишена температура, главобоља, болови у тијелу, стомаку... Крв на кожи, црвене коњуктиве, крварење у бубрезима, гдје је једини спас дијализа - навела је Биљана Мијовић, професорка епидемиологије Медицинског факултета, Фоча.

- Да се јавите љекару, да се уради серолошки тестови, да се утрвди да ли је у питању мишија грозница - додао је Рајко Рољић,  виши асистент на катедри за зоологију на Природно математичком факултету.

Иако су највише изложени грађани који вријеме проводе у природи - до сада пренос мишије грознице са човјека на човјека није познат!

Неопходно је водити више рачуна при сваком одласку у шуму, на пикник, камповање...

- Треба избјегавати да лежимо на тлу без простирке, редовно прати руке, ако смо били у контакту са контаминираном природом, треба избјегавати директан контак са глодарима, не пити воду у природи - додала је Мијовићева.

Ова година је година мишије грознице - упозоравају стручњаци!

Имали смо топлу зиму и мишеви су се намножили.

- До обољења мишијом грозницом долази када се пренамноже глодари, а то се дешава након благе и топле зиме, посљедица климатских промјена - сматра Рољић.

Ради превенције заразних болести и заштите здравља становништва, неопходно је предузети превентивне мјере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести.

Посебно Службе за дератизацију!

Обавезна систематска дератизација је у два термина - прољеће и у јесен.