latinica  ћирилица
05/06/2023 |  20:18 ⇒ 06/06/2023 | 07:18 | Аутор: sputniknews.com

Мађарска и Русија потврдиле изградњу нових блокова нуклеарне електране Пакш

Преговори мађарског премијера Виктора Орбана и генералног директора руске државне корпорације Росатом Алексеја Лихачова о изградњи нових блокова нуклеарне електране Пакш одржани су у Будимпешти, саопштио је портпарол мађарског премијера Берталан Хаваши.
Мађарска нуклеарка Пакш (Фото: EPA-EFE/TAMAS SOKI) -
Мађарска нуклеарка Пакш (Фото: EPA-EFE/TAMAS SOKI)

Према његовим ријечима, у преговорима су учествовали и замјеник Росатома Кирил Комаров и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, који се раније састао са руском делегацијом и изјавио да ће ускоро почети припремни радови за изградњу нових блокова.

Раније је Лихачов рекао да се изградња првог темеља за нове блокове нуклеарне електране Пакш-2 у Мађарској са учешћем Русије планира за јесен 2023. године.

Мађарски министар је крајем марта саопштио да је у телефонском разговору увјерио руског вицепремијера задуженог за енергију Александра Новака да ће мађарска Влада и даље блокирати санкције против нуклеарне енергетике. Са своје стране, Новак је, према Сијартовим ријечима изјавио да ће се испоруке нафте и гаса из Русије у Мађарску одвијати непрекидно, упркос санкцијама.

Крајем 2014. године Русија и Мађарска су потписале документе о изградњи нових енергетских блокова у нуклеарки Пакш, у складу са најсавременијим свјетским стандардима. Русија је, како је тада саопштено, Мађарској одобрила државни кредит до десет милијарди евра, а планирана укупна вриједност радова била је 12,5 милијарди евра.

Једина у Мађарској нуклеарна електрана Пакш налази се 100 километара од Будимпеште и пет километара од града Пакш. Тренутно се ту производи скоро половина цјелокупне електричне енергије у Мађарској, а након пуштања у рад двије нове јединице тај ће се удио удвостручити.

Руководство Мађарске је више пута наглашавало да је нуклеарна енергија начин да се осигура енергетска безбједност земље.