latinica  ћирилица
05/06/2023 |  21:57 | Аутор: СРНА

До 15. септембра продужена ограничења увоза житарица из Украјине

ЕУ је до 15. септембра продужила ограничења увоза пшенице, кукуруза, сјемена репице и сунцокрета из Украјине у низ европских земаља, наведено је у документу објављеном у званичном гласилу ЕУ.
Пшеница, илустрација (Фото. EPA/KHALED ELFIQI) -
Пшеница, илустрација (Фото. EPA/KHALED ELFIQI)

- Слободан промет наведенх производа дозвољен је само у земљама чланицама ЕУ, с изузетком Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке - наведено је у одлуци која ступила на снагу, преноси Спутњик.

Премијери неколико земаља ЕУ обратили су крајем марта шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен са молбом да реагује на кризу изазвану прекомјерном количином украјинског жита на њиховом тржишту.

У писму премијера Пољске, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словачке наведено је да су проблеми изазвани знатним повећањем испорука украјинских производа на тржиште земаља чланица ЕУ, посебно оних које се граниче с њом, довели до огромног раста увоза жита, јаја, живине, шећера, разних врста воћа и других производа.

Европска комисија саопштила је да је предузела мјере за увоз одређених врста жита из Украјине, које су усмјерене на отклањање логистичких препрека у вези с тим производима у Мађарској, Бугарској, Пољској, Румунији и Словачкој.

Мјере су ступиле на снагу 2. маја.