latinica  ћирилица
05/06/2023 |  22:27 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Пронађена најстарија гробница у историји (ВИДЕО)

Палеонтолози у Јужноафричкој Републици саопштили су данас да су пронашли најстарију познату гробницу у свијету, која садржи остатке далеког човјековог рођака са малим мозгом, за којег се сматрало да није био способан за сложено понашање.
Музеј Маропенг (Фото. EPA/KIM LUDBROOK) -
Музеј Маропенг (Фото. EPA/KIM LUDBROOK)

Истраживачи које је предводио палеоантрополог Ли Бергер саопштили су да су открили неколико примјерака хомо наледија, хоминида из каменог доба који се пењао по дрвећу.

Остаци су били закопани на око 30 метара под земљом у пећинском систему унутар Колијевке човјечанства, локације у близини Јоханесбурга која је под заштитом Унеска.

- Ово су најдревнији укопи који су до сада забиљежени у вези са хомининима, старији су за најмање 100.000 година од доказа о укопавању хомо сапиенса - написали су научници у серији радова који тек треба да буду рецензирани и објављених у журналу "еЛајф".

Налази доводе у питање тренутно разумијевање људске еволуције, јер се сматра да је развој већег мозга омогућио извођење сложених, "смислених" активности као што је сахрањивање мртвих, пренио је АФП.

До сада најстарије откривене гробнице пронађене су на Блиском истоку и у Африци и садржавале су остатке хомо сапиенса, а биле су старе око 100.000 година.

Гробница коју је Бергер пронашао у Јужноафричкој Републици датира из периода од најмање 200.000 година прије нове ере.