latinica  ћирилица
05/06/2023 |  22:47 ⇒ 06/06/2023 | 07:19 | Аутор: РТРС

Понуда за Западни Балкан је пропагандна политика Европске комисије (ВИДЕО)

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је "праву понуду за Западни Балкан" - нови бриселски план за приближавање Европској унији. Укратко, на столу ће, како каже, бити "више новца", бриселска администрација биће флексибилнија у захтјевима и неће тражити "да само ми корачамо према њима, него ће и они направити понеки корак у нашем правцу".
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Да се ова бриселска понуда треба читати између редова мишљења су гости наше емисије "Други угао".

За професора политичких наука Милоша Шолају овдје се не ради о реализацији стварних процеса, већ о пропагандној политици.

- ЕУ иде логиком западноевропског либерализма гдје се све плаћа и купује. Ниједан од модела које смо до сада видјели није дао резултат: CARDS пројекти из 2003, ИПА пројекти, западнобалканска Иницијатива Берлин-Лондон, реформска агенда Федерике Могерини и Јоханеса Хана... И сада Урсула фон дер Лајен долази са прегрштом обећања. Мислим да се повјерење у ту врсту пројеката изгубило и зато ЕУ мора бити конкретнија - истиче Шолаја.

Да је то првенствено политичко питање, слаже се и сарадник Института за међународну политику, Александар Митић јер, како каже, западне силе на Републику Српску и Србију свакодневно врше притиске.

- Не одлучује о томе ни Европска комисија, ни Урсула фон дер Лајен, као што нису ни њени претходници. Они су плаћени да преносе ентузијазам за проширење и повезивање региона за запад. О томе одлучују државе чланице и све док оне не одобре проширење, а знамо каква је неповољна ситуација, неће бити озбиљнијег напретка. За одређене државе постоје одређене непремостиве препреке - за Србију због Косова и санкција према Русији, а ту су и притисци на Републику Српску - наглашава Митић.

Народни посланик Срђан Мазалица, истиче да смо за Брисел сада прихватљиви, јер простор Балкана желе изоловати од Русије.

- Нисам оптимистичан након говора Урсуле вон дер Лајен, јер се већином њено излагање односило на сукоб у Украјини гдје је само дио говора посветила Западном Балкану. Али, и тај дио је повезала са Русијом у намјери да Западни Балкан изолује од Русије и неких других земаља чијег се утицаја прибојавају на тлу Европе - наводи он.

Те мјере, додаје Мазалица, нису ништа ново, већ слично Берлинском процесу - убрзавање пута ка Европској унији.