latinica  ћирилица
06/06/2023 |  07:10 ⇒ 08:03 | Аутор: РТС

Како да се одбранимо од комараца - дошли су раније, киша им прија, а прскање је немогуће

Када пада много кише у овако топлим данима, разлога за славље имају комарци из два разлога – киша им прија, а прскање је немогуће. Из авиона их већ годинама не запрашују, а стручњаци се још увијек боре са теоријама завјере чиме се запрашују комарци.
Комарац (Фото: HKG03 20030510 HONG KONG/илустрација) -
Комарац (Фото: HKG03 20030510 HONG KONG/илустрација)

Долазе из Европе. Стижу и са азијског континента. Гости које не желимо да видимо, а још мање да имамо контакт са њима. Има и домаћих. Ове године појавили су се раније, такав је утисак. Али, потврђују нам то и стручњаци. Узрок су обилне падавине, па је висок водостај ријека утицао на њихову бројност. Тако је у приобалном дијелу Саве на Макишу.

Препарати за сузбијање комараца безјбедни за људе и околину

За хемијско и од ове године биолошко сузбијање комараца, неопходно је да температура буде од 18 до 25 степени без кише и вјетра како би ефекат био што бољи.

Нова цријева на машини за прскање могу да покрију пречник од 15 метара. Биолошки препарат се не прска често, дјелује на бази позитивне бактерије, како кажу стручњаци, и брзо се разгради у природи.

Опасност прети од кућних и азијских комараца

Оно чега би требало да се пазимо јесте кућни комарац. Настањује затворене просторе и може да пренесе вирус Западног Нила.

У последњих неколико година се појавио азијски комарац који може да пренесе више од 20 различитих врста вируса. Њега и кућног комарца је најтеже сузбити, јер им је потребно врло мало воде. Могуће је, али ријетко, да се, када залијевамо цвијеће, на тим мјестима појаве ларве. Најбоља заштита је зато мрежа на прозорима, кажу стручњаци. 

У наредном периоду требало би да се мијења начин сузбијања комараца, јер се због климатских фактора јављају нове врсте са новим болестима које захтјевају другачији третман, кажу еколози. Грозница Западног Нила је најраспрострањенија болест коју преносе. Али око 80 одсто људи не примијети симптоме, док на годишњем нивоу, код нас има око десетак смртних случајева.