latinica  ћирилица
06/06/2023 |  07:48 ⇒ 10:23 | Аутор: Агенције

Уништена брана на Дњепру у Херсонској области, Украјинци и Руси размјењују оптужбе (ФОТО/ВИДЕО)

Велика брана у Херсонској области Нова Каховка уништена је током гранатирања, а вода се излила и поплавила околно подручје. И док руски званичници тврде да је ријеч о "терористичком нападу", Кијев наводи да су за урушавање одоворне руске снаге.
Брана на Дњепру (Фото: EPA-EFE/YONHAP, илустрација) -
Брана на Дњепру (Фото: EPA-EFE/YONHAP, илустрација)

Почела евакуација у Новој Каховки, ниво воде порастао за 10 метара

Ниво воде у Новој Каховки порастао је за 10 метара откако је брана уништена у експлозији, јављају власти које је поставила Москва.

Почела је евакуација у неколико насеља.

Конструкција бране се и даље урушава

Тас је, позивајући се на изворе хитних служби, јавио да се половина бране већ урушила и да наставља да се урушава.

С обзиром на то да је ова брана била задужена и за омогућавње водоснабдијевања Крима, довело се у питање и снабдијевање овог полуострва. Међутим, према писању Таса, у резервоарима је тренутно довољно воде.

Руски званичник: Изливањем воде угрожено више од 22.000 људи

Више од 22.000 људи у 14 насеља у јужној херсонској области угрожено је поплавом која је услиједила након експлозије на брани Нова Каховка, рекао је Шеф тог региона којег је поставила Москва.

Енергоатом: Ситуација у нуклеарној електрани у Запорожју под контролом

Уништење бране Нова Каховка представља пријетњу за нуклеарну електрану у Запорожју, али ситуација је тренутно под контролом, саопштио је Енергоатом, додајући да та вода јесте неопходна за рад електране и хлађење.

- Тренутно је језеро за хлађење станице пуно: од 8.00 часова водостај је 16,6 метара, што је довољно за потребе станице. Тренутно је ситуација у ЗНПП под контролом, украјинско особље прати све показатеље - наводи се у саопштењу.

И Међународна агенција за атомску енергију је навела да нема директне пријетње по нуклеарну електрану у Запорожју.

Зашто је значајна брана Нова Каховка

Брана Нова Каховка, висока 30 метара и дуга 3,2 километра (2 миље), изграђена је 1956. године на реци Дњепар као део хидроелектране Каховка.

Садржала је резервоар приближно исте запремине као Велико слано језеро у Јути, а такође је снабдијевала водом полуострво Крим, које је Русија припојила 2014. године, и нуклеарну електрану у Запорожју, која је такође под руском контролом.

Украјинска војска је саопштила да су руске снаге разнијеле брану, док је званичник којег је Москва поставила рекао да је то био "терористички напад".

Брана Нова Каховка помагала је и у раду ХЕ Каховка. Уништавање бране допринијеће текућим енергетским проблемима Украјине, након што је Русија провела недјеље раније ове године циљајући виталну инфраструктуру.

Урушавање бране могло би да уништи систем канала који наводњава већи дио јужне Украјине, укључујући Крим.

Украјинска полиција апеловала је на евакуацију грађана угрожених изливањем воде, као и на то да искључе електричне апарате из струје.

Руски дронови- камиказе уништили украјинску технику

Руска војска у је у Запорошкој области прецизним ударима дронова- камиказа уништила технику украјинских снага.

 

Зеленски сазвао хитан састанак због урушавања бране

Предсједник Украјине Володимир Зеленски ће одржати хитан састанак због урушавања бране Нова Каховка на југу Украјине, објавио је Алексиј Данилов, секретар Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине.

Брана Нова Каховка уништена у гранатирању

Урушена је брана Нова Каховка у дијелу Херсонске области која је под контролом руских снага, саопштила је украјинска војска. Навели су да обим разарања, брзина одлива воде и размјере поплаве засад нису познати. За урушавање бране криве руско гранатирање.

Да је брана уништена у гранатирању тврде и руске снаге и наводе да је околно подручје поплављено, преноси Тас. Они тврде да је ријеч о терористичком нападу. 

Вода из бране снабдијева нуклеарку у Запорожју, за сада нема опасности

Руски званичник рекао је да за сада нема "критичне опасности" за нуклеарну електрaну у Запорожју због колапса бране Нова Каховка. Ова брана је снабдијевала водом највећу европску електрану, као и Крим.

Украјинска полиција апелује на евакуацију и да се искључе уређаји

Украјинска полиција тражи од људи у селима угроженим поплавом након урушавања бране да се евакуишу.

- Јединице Националне полиције и Државне службе за ванредне ситуације Херсонске области су упозорене да узбуне и евакуишу цивилно становништво из потенцијалних поплавних зона на десној обали реке Дњепар, и то: села Николајевка, Олхивка, Љово, Тјагинка, Поњативка. , Ивановка, Токаривка, Пониативка, Приднипровске, Садове и делимично град Херсон - острво Корабел - наводи полиција.