latinica  ћирилица
06/06/2023 |  08:14 | Аутор: СРНА

Саобраћај се одвија по влажним коловозима, опрез на опасност од одрона

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија по мјестимично влажним коловозима уз смањену видљивост због магле у вишим предјелима и дуж ријека, а из Ауто-мото савеза Српске упозоравају на опасност од одрона и клизишта па се савјетује опрезна вожња, уз обавезно држање одстојања између возила.
Знак опасности - одрон камења (илустрација) -
Знак опасности - одрон камења (илустрација)

Саобраћај се одвија једном коловозном траком због радова на дионици магистралног пута Рогољи-Бараћи због санације магисталног пута, као и на дионици пута Стари Угљевик-Главичице /рејон Глиња/.

Саобраћај је потпуно обустављен на дионици регионалног пута Разбој-Руданка, на локацији превој Љескове воде, због санације клизишта, а возила ће се преусмјеравати алтернативним правцима Разбој-Горња Вијака-Дервента-Добој и Разбој-Тедин Хан-Добој.

Звог санација клизишта на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и на дионици Фоча-Горажде у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено.

Забрањен је саобраћај за теретна моторна возила на регионалном путу Мачковац-Пипери због оштећења моста у Мачковцу.

У току су радови на санацији пасареле на магистралном путу Шарговац-Бањалука један због чега ће бити измијењен режим саобраћаја до 16. јуна.

Режим саобраћаја измијењен је и због радова на изградњи бициклистичке и пјешачке стазе до 23. јуна на магистралном путу Рудице-Нови Град, као и на дионици магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/ због реконструкције пута.

Због рехабилитације магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице, и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола измјењен је режим саобраћаја, као и на споју путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка због изградње кружне раскрснице.

На дијелу магистралног пута Жегуља-Љубиње, на дионици Подврсник-Љубиње, у току су радови на реконструкцији пута, те се саобраћај одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила.

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Брод на Дрини два-Врба у тунелу Чемерно због извођења радова до 1. јула.

На дионици магистралног пута Приједор-Козарац ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор до краја године долазиће до измјене у одвијању саобраћаја.

Измијењен је режим саобраћаја и на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, а измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су и на регионалним путевима Разбој-Руданка и Разбој-Тедин Хан.

Због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

На магистралном путу Брод на Дрини-Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен, због бројних одрона и опасности од клизишта.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Получасовне обуставе саобраћаја радним даном 8.00 до 15.00 часова ради деминирања терена на снази су регионалном путу Подновље-Поље.

Превоз вангабаритног терета одвијаће се на правцу ентитетска граница Доње Леденице-Црквина-Гранични прелаз Шамац.

У ФБиХ је због извођења санационих радова на мосту Горица на ауто-путу А-1, за саобраћај затворена десна цијев тунела у смјеру Зеница-Сарајево, а возила саобраћају двосмјерно кроз лијеву тунелску цијев.

Због слијегања пута на улазу у Винац из смјера Доњег Вакуфа, Доњи Вакуф-Јајце, у функцији је само једна трака, а брзина је ограничена на 20 километара на час.

Саобраћај се одвија спорије због радова на магистралним путевима Србљани-Босанска Крупа, Кисељак-Громиљак, Лашва-Каоник, Шићки Брод-Лукавац, Бихаћ-Каменица, Рипач-Дубовско и Бијељина-Рача, као и на улазу у Бугојно, из смјера Ростова.

На дионици регионалног пута од мјеста Равно према магистралном путу Љубиње-Требиње саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Због радова на мосту на Илиџи саобраћај се из смјера Блажуја преусмјерава кроз насеље Лужани, док се из смјера Илиџе саобраћа преко моста, гдје је у функцији једна трака.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.