latinica  ћирилица
06/06/2023 |  09:49 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

Програм за дјецу пред полазак у школу похађало 3.616 дјеце

Програм за дјецу у години пред полазак у школу у 2023. години успјешно је организован у укупно 120 установа - 36 предшколских установа, 81 основној школи и три школе за дјецу са сметњама у развоју. Програм је у периоду од 1. марта до 31. маја похађало 3.616 дјеце.
Програм за дјецу пред полазак у школу - Фото: Уступљена фотографија
Програм за дјецу пред полазак у школуФото: Уступљена фотографија

- Програм за дјецу у години пред полазак у школу је посебно значајан у руралним, мање приступачним срединама, али и у урбаним срединама које немају предшколску установу. Кроз наведени програм настоји се уједначити могућност похађања предшколског програма свој дјеци у Републици Српској и у томе успијевамо на овај начин. И у овој години смо имали већи проценат дјеце у руралним у односу на урбане средине. Захваљујући томе у овој години је укључено око 70 одсто дјеце која би требала кренути у школу - рекла је министар просвјете и кутуре Жељка Стојичић.

Каже, овај програм представља значајан допринос стварању повољнијих услова за велики број дјеце којима је ускраћено стимулативно и повољно окружење за развој и учење и, као посебна мјера, поред тога што подстиче квалитетан развој дјетета и што олакшава почетак обавезног школовања, пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози.

Фото: Уступљена фотографија

Програм за дјецу у години пред полазак у школу организује се од 2011. године за дјецу која нису обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програм, а која по прописима којима се уређује област основног васпитања и образовања у наредној школској години стичу услове за полазак у први разред основне школе.

Кроз овај програм до сада је oд 2011. године прошло 48.301 дјеце, a Влада Републике Српске je за реализацију истог издвојила средства у износу од око четири милиона КМ.

Сврха Програма за дјецу у години пред полазак у школу је подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, кроз пружање основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.