latinica  ћирилица
06/06/2023 |  10:13 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Макрон: НАТО не треба да се шири у Азију

Предсједник Француске Емануел Макрон успротивио се приједлогу за отварање канцеларије НАТО-а за везу у Јапану, јер сматра да Алијанса не треба да се шири даље од сјевероатлантског региона и да треба да остане усредсређена на то подручје, пише Фајнаншел тајмс.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT)

Противљење Француске закомпликовало дискусије у НАТО које се неколико мјесеци воде о отварању прве испоставе Алијансе у индо-пацифичком региону.

Приједлог да се сљедеће године отвори мала база у Токију долази у вријеме када САД и Јапан позивају Европу да се више укључи у безбједносна питања у Азији, посебно усљед пораста забринутости због потенцијалне војне акције Кине против Тајвана.

Међутим, приједлог долази у исто вријеме када Пекинг критикује напоре САД да створе оно што Кина назива "антикинеском коалицијом у индопацифичком региону", коју описује као "азијски НАТО".

Неименовани француски званичник изјавио је да Париз вјерује да Повеља НАТО захтијева да се географски "домет" Алијансе ограничи на сјеверни Атлантик. Међутим, исти званичник истиче да би то могло да угрози европски кредибилитет са Кином у вези са ратом у Украјини, нарочито у смислу позива Пекингу да не испоручује оружје Русији.

Један од извора упознатих са дебатом унутар Алијансе рекао је да Француска не жели да подржи било шта што може да допринесе порасту тензија између НАТО и Кине.

Макрон је прошле седмице изјавио да би велика грешка била да се инсистира на "проширењу спектра и географије Алијансе".

Фајнаншел тајмс подсјећа, да је за отварање канцеларије потребна једногласна подршка НАТО, највишег тијела Алијансе за доношење политичких одлука, што значи да Француска има моћ да спријечи спровођење таквог плана.

Јапан и НАТО преговарају о отварању канцеларије у Токију још од 2007. године.