latinica  ћирилица
06/06/2023 |  10:16 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Бора Тодоровић - велики српски глумац

Бора Тодоровић /1929-2014/, један од најпознатијх српских позоришних, филмских и телевизијских глумаца, преминуо је 7. јуна 2014. године.
Бора Тодоровић (Фото: Јутјуб/Скриншот) -
Бора Тодоровић (Фото: Јутјуб/Скриншот)

Рођен је у учитељској породици у Београду 1930. године. Пошто је одустао од студија машинства, студирао је глуму у класи заједно са Љубом Тадићем, Слободаном Цицом Перовићем и Марком Тодоровићем, код професора Јозе Лауренчића.

Његов први позоришни ангажман био је у Београдском драмском позоришту, али убрзо одлази са сестром Миром Ступицом и њеним тадашњим супругом Бојаном Ступицом у Загреб и четири године ради на сцени Хрватског народног казалишта.

По повратку у Београд, игра у Атељеу 212 до 1983. године, у коме се и најдуже задржао играјући у представама "Арсеник и старе чипке", "Спровод", "Крмећи кас", "Развојни пут Боре Шнајдера, "Друга врата лево", "Псеће срце", "Радован Трећи", "Маратонци трче почасни круг", "Чудо у Шаргану"...

Од оснивања Звездара театра био је члан његове трупе.

Бора Тодоровић играо је успјешно и у филмовима, а посебно се издвајају његове улоге у вишеструко награђиваним остварењима "Дом за вјешање" и "Маратонци трче почасни круг".

Истакнуто мјесто у његовом глумачком опусу имају и улоге у ТВ серијама: "Дипломци" и "Врућ ветар", али и у многим другим остварењима.