latinica  ћирилица
06/06/2023 |  10:22 ⇒ 11:45 | Аутор: Агенције

Представљене наочале за проширену и виртуелну стварност; Погледајте њихове могућности

Компанија Епл је представила модел наочала за виртуелну и појачану реалност под називом "Vision Pro", што се сматра најризичнијим потезом те компаније још од представљања првог модела Ајфона прије више од десет година.
Епл представио наочале за виртуелну реалност (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO) -
Епл представио наочале за виртуелну реалност (Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO)

Ово је први Епл производ кроз који гледате, а не у њега и који изгледа као наочаре за скијање.

- Ове наочале имају екстерну батерију и користе се погледом, рукама и гласом. Уређај нема физичке контролере, као друге наочаре на тржишту, већ је Епл невјероватно развио технологију праћења очију, тако да ћете све радити погледом и рукама, али постоји и могућност гласовних команди. Опремљен је гомилом камера које прате шта се дешава око њега, тако да ће пратити ваше покрете руку чак и када су спуштене или са стране и слично. У пракси функционише тако што погледате то што желите и да бисте то отворили "кликнете" спајањем два прста - истакао је извршни директор Тим Кук.

Овај уређај долази са предњом стакленом страном и алуминијумским оквиром, садржи пет сензора, 12 камера, 4К екран за свако око и компјутер са вентилацијом за хлађење.

Маскица хедсета и трака за главу су обложене тканином и модуларне су, омогућавајући прилагођавање различитим облицима лица и величинама глава.

Епл гарантује да коришћење овог хедсета неће изоловати кориснике од околине. Уређај приказује очи корисника кроз систем, а у режиму потпуне виртуелне стварности, осветљени екран се замрачује сугеришући да корисник није доступан. Такође, уређај креира дигиталног аватар корисника скенирањем лица.

Почетна цијена биће 3.499 долара, што је три пута више од цијене најскупљег сличног производа компаније Мета, који је тренутно доминантан на том тржишту у настајању, преноси Танјуг агенцију Ројтерс.

Еплове наочале ће бити доступне почетком сљедеће године у Сједињеним Америчким Државама, а у другим земљама ће бити доступне касније 2024. године, најављено је из те компаније.

Епл је такође представио низ нових производа и функција, укључујући 15-инчни MacBook Air, моћни чип назван М2 Ултра, побољшања иОС софтвера и друго.

Ројтерс наводи да није било најава о производима вјештачке интелигенције који генеришу садржај сличним ChatGPT-u или Барду компаније Алфабет.

Извршни директор компаније Мета Платформс Марк Цукенберг најавио је нову генерацију ВР наочала за мјешовиту стварност “Quest 3“ прије неколико дана на Инстаграму.

По почетној цијени од 499 долара, уређај ће бити 40 одсто тањи од претходног и имаће мјешовиту стварност у бојама која комбинује елементе проширене и виртуелне стварности, навео је Цукенберг у својој објави.

Мета тренутачно доминира тржиштем АР/ВР уређаја, с готово 80 одсто учешћа у 8,8 милиона проданих ВР наочала у 2022, према процјени компаније ИДЦ за истраживање тржишта.