latinica  ћирилица
06/06/2023 |  10:31 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Данас се обиљежава Духовски уторак

Српска православна црква и вјерници прослављају Духовски уторак, који припада низу празника везаних за Свету Тројицу, који почињу на дан када је Дух господњи сишао на апостоле.
Духови (илустрација) -
Духови (илустрација)

За овај празник везани су и бројни обичаји.

Тројице спадају у велике празнике, а славе се три дана, па је данас и црвено слово јер се прославља Духовски уторак.

Као и претходних дана, под у храмовима на Духовски уторак се покрива травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвијећем.

Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га преузели од Јевреја, који су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће. То их је подсјећало на вријеме када су преко Мојсија добили десет Божјих заповијести, као и на вријеме лутања по пустињи, послије бекства из Мисира, јер су у пустињи живјели у колибама од грања и лишћа.

Послије свете литургије служи се вечерње, на коме се клечи и плету вијенци од траве и цвијећа. Ти вијенци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Осим овога, вјенчиће за добру срећу и напредак многи стављају и у џепове, торбе и ташне и иако је ријеч о обичају новијег датума он суштински наставља стару традицију.