latinica  ћирилица
06/06/2023 |  12:33 ⇒ 12:57 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ: Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани

Украјина је извршила диверзију на Каховској хидроелектрани, предсједник Русије Владимир Путин добија извештаје о ситуацији, изјавио је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Кремљ (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/илустрација) -
Кремљ (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/илустрација)

- Предсједник добија извјештаје из Министарства одбране и других служби о томе шта се дешава око Каховске хидроелектране. Овдје већ сада можемо недвосмислено да кажемо да је ријеч о намјерној диверзији украјинске стране - рекао је Песков.

Према његовим ријечима, ова диверзија је повезана са неуспјехом током офанзиве украјинских снага.

- Судећи по свему, ова диверзија повезана је и са чињеницом да украјинске оружане снаге, након што су прије два дана покренуле велике офанзивне операције, не остварују своје циљеве - рекао је он новинарима.

Портпарол је истакао да Русија одлучно негира оптужбе о подривању хидроелектране.

- Можемо да их (оптужбе) одлучно одбијемо, одлучно одбацимо, званично изјављујемо. Овдје се јасно ради о намјерној диверзији украјинске стране која је планирана и спроведена по наређењу Кијева, кијевског режима - нагласио је Песков.

Према његовим ријечима, кијевски режим треба да сноси пуну одговорност за све посљедице.

Портпарол је, истовремено, изјавио да је један од циљева дизања у ваздух бране Каховске хидроелектране био покушај да се прекине доток воде на Крим.

- Ниво воде у резервоару пада и, сходно томе, смањује се довод у канал. Драстично је смањен - рекао је Песков.

Он је, међутим, подсјетио да "на Криму постоји опција за обезбјеђење воде из резерви локалних резервоара" и додао да су кораци за стабилно снабдијевање Крима водом предузимани још прије него што је Русија добила контролу над Сјевернокримским каналом.

Горњи дио Каховске хидроелектране порушен је у серији гранатирања које су извеле Оружане снаге Украјине. Хидроелектрана наставља да се урушава, вода неконтролисано отиче, а поплављено је неколико насеља и значајан број улица Нове Каховке. Локалне руске власти за напад оптужују Оружане снаге Украјине, док команда украјинске стране тврди да је хидроелектрану дигла у ваздух руска војска. Трећа варијанта је да се брана урушила због старих оштећења. Пробијање бране за сада не представља опасност за Запорошку нуклеарну електрану.