latinica  ћирилица
06/06/2023 |  12:48 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Стевандић позвао на саборност и заједнички став по питању резолуције о заштити Срба на КиМ (ВИДЕО)

На трећој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске, на иницијативу предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандића, разматра се Приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије, у којој се поздравља право Србије да брани опстанак српског народа на Косову и Метохији уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

У свом излагању пред посланицима, Стевандић предлаже осуду константног кршења људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти, а позивају представници међународне заједнице да то озбиљно осуде.

Стевандић напомиње да након 1999. године и Кумановског споразума, те Резолуције 1244 Уједињених Нација, показало се да међународне гаранције нису биле препрека за даљње погроме, угрожавање живота и културног наслијеђа на Косову и Метохији, те да за Мартовски погром 2004. године, нико није одговарао, као за и бројна убиства, покушаје убиства, отимања и протјеривања.

Он позива на подршку Срба на Косову, али и све акте и потезе Републике Србије, а међународне факторе у Европској Унији и Уједињеним Нацијама позова на поштовање Резолуције 1244 као и Повеља о људским правима која се, што се Срба тиче, немилице крше.

Стевандић је за тренутну кризу на Косову и Метохији окривио искључиво предсједника привремених косовских институција Аљбина Куртија, који је како наводи Стевандић “потпуно јасно да се геополитчки распоред снага у свијету мијења и да је извјесно побољшање тих услова за Србију и Србе због чега су косовски лидери, превасходно Курти, покренули талас насиља, покушавајући да ескалирају већи сукоб и у њега увуку НАТО и земље Европске уније као подршку својим одлукама“.

На крају свог излагања Стевандић је посланике позвао на саборност и заједнички став по овом питању и усвајању Резолуције.