latinica  ћирилица
06/06/2023 |  14:08 ⇒ 17:39 | Аутор: Агенције

Погледајте како изгледа град Нова Каховка послије пробијања бране на Дњепру

Град Нова Каховка потпуно је поплављен, рекао је проруски градоначелник тог мјеста послије пробијања истоимене бране на Дњепру.
Брана (Фото: EPA/LUONG THAI LINH, илустрација) -
Брана (Фото: EPA/LUONG THAI LINH, илустрација)

На друштвеним мрежама су се појавили снимци и фотографије из града, на којима се види како се ниво воде повећава, а сам центар града је поплављен.

Снимци из ваздуха такође показују драматичну ситуацију у граду. Потопљена је и Палата културе, а у њеној близини су снимљени лабудови.

Брана Каховка у дијелу Херсонске области који је под контролом руских снага, урушена је у уторак ујутро у гранатирању за које се узајамно оптужују Русија и Украјина.

- Сада измјештамо становнике који су директно на обали. Град је још увијек под гранатирањем. Мислим да ће становници из око 300 кућа бити евакуисани и већ се сада евакуишу, како би избјегли жртве - рекао је за ТВ Русија-24 начелник проруске општинске управе Владимир Леонтјев.

Према његовим ријечима, ниво воде у ријеци Дњепар у Новој Каховки порастао је више од десет метара због колапса ХЕ Каховка и могао би да достигне до 12 метара прије него што почне да опада.