latinica  ћирилица
06/06/2023 |  15:43 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Доња Градина: Преузет драгоцјен материјал који свједочи о страдању у Јасеновцу

Спомен-подручје Доња Градина од данас располаже са новим материјалом о страдању српског народа у усташком концентрационом логору Јасеновцу и Аушвицу.
Доња Градина - Спомен обиљежје - Фото: РТРС
Доња Градина - Спомен обиљежјеФото: РТРС

Директорка Спомен-подручја Тања Тулековић данас је у просторијама Удружења преживјелих јасеновачких логораша и његових потомака из Бањалуке преузела фотографије и предмете који свједоче о страдању српског народа за вријеме Независне Државе Хрватске у Јасеновцу и Аушвицу.

Ријеч је о предметима и фотографијама из породичних албума чланова Удружења и њихових архива.

- Добили смо данас драгоцјен материјал који свједочи о страдању у јасеновачком паклу. Овом приликом захваљујемо се свим члановима Удружења, као и предсједници Добрили Кукољ са којом установа сарађује дуги низ година - рекла је Тулековићева Срни.

Тулековићева је подсјетила да је Спомен-подручје 2016. године покренуло иницијативу о скупљању фотографија, докумената и предмета, а иницијатива је имала веома добар одзив грађана.

- На тај начин смо обогатили збирку фотограија и предмета који свједоче о злочину геноцида над Србима у НДХ. Доста материјала смо већ представили публици кроз различите изложбе, а дио се може погледати у изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина - истакла је Тулековићева.