latinica  ћирилица
06/06/2023 |  16:13 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Сјећање на храбре борце Семберије (ВИДЕО)

Близу 140 припадника Друге семберске бригаде дало је живот за Републику Српску, а више од 500 је рањено у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Бијељина-помен - Фото: СРНА
Бијељина-поменФото: СРНА

Демобилисани борци ове бригаде обиљежили су 31 годину од оснивања, одавши почаст погинулим саборцима и положивши вијенце и цвијеће на централном спомен-обиљежју погинулим борцима Семберије.

Некадашњи припадници Друге семберске бригаде Војске Републике Српске с поносом се сјећају свог ратног пута.

Генерал у пензији Перо Млађеновић рекао је да је први формирани батаљон бригаде бројао 340 бораца, а послије тога је услиједило формирање осталих једица.

- Бригада је у врло кртком року достигла своју формацију што се тиче бројности. Бригада је испуњавала све у својој зони одговорности, али и на многим другим ратиштима - рекао је Млађеновић.

Демобилисани борци из Семберије поручили су да је и данас њихова обавеза да сачувају Републику Српску као трајну, међународно признату творевину.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да су 1992. године припадници Друге семберске бригаде добили своју зону одговорности, која је пуне четири године чувана и није изгубљен ниједан метар.

- Ово је омогућило и да град Брчко остане сачуван, град који је жила-куцавица између источног и западног дијела Српске. Заслуге Семберске бригаде броје се и у броју погинулих припадника бригаде, броју рањених, као и у чињеници да смо сви заједно са припаницима других јединица успјели да постигнемо историјски успјех, да створимо Републику Српску - међународно признату 1995. године - рекао је Остојић.

Предсједник Борачке организације Бијељина и бивши борац Друге семберске бригаде Миодраг Стевановић рекао је да су послије одлуке да се формира ова бригада, борци те јединице бранили Српску на свим војним ратиштима - од Горажда до Крајине, као и у околини Бенковца бранили српски народ.

На спомен-обиљежју на гробљу у Пучилама одржан је помен прослављеном команданту ове бригаде Благоју Гавриловићу. Уз подсјећање на ратни пут Друге семберске бригаде, бројне делегације положиле су вијенце и цвијеће на централном спомен-обиљежју погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на градском тргу у Бијељини.