latinica  ћирилица
06/06/2023 |  16:47 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Конференција о Отвореном Балкану крајем јуна у Сарајеву

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да ће крајем јуна у Сарајеву бити одржана конференција о регионалној иницијативи Отворени Балкан.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- У протеклих десетак дана одржао сам састанке са министрима из Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, који су потврдили учешће. Намјера нам је да у разговору са ресорним министрима и представницима коморског система, те привредне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ размотримо потенцијале и предности чланства у Отвореном Балкану - навео је Кошарац.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић, који се данас састао са Кошарцем, подржао идеју о одржавању конференције у Сарајеву, у чијем раду ће учествовати и представници Коморе.

Саговорници су нагласили значај регионалног повезивања и погодности које остварују привредници Србије, Сјеверне Македоније и Албаније од чланства у Отвореном Балкану, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац и Маринковић разговарали су и о отварању нових тржишта за домаће производе, уз констатацију да домаћа роба испуњава стандарде и може задовољити потребе тржишта на која није пласирана.

С тим у вези, посебан фокус стављен је на извоз у Азербејџан, Кину, Алжир, Уједињене Арапске Емирате, Египат и друге земље.

- Усагласили смо да заједничким напорима радимо на испуњавању стандарда и услова, али и на промоцији домаћих капацитета, за шта постоји висок степен заинтересованости послове заједнице у Републици Српској и Федерацији БиХ - нагласио је Кошарац.

На састанку је истакнуто да је ЕУ важан спољнотрговински партнер, те да званични подаци указују да је проценат извоза на европско тржиште у овој години приближно једнак проценту извоза у прошлој години.

Кошарац сматра да би у наредном периоду требало размотрити могућност ревизије Споразума о стабилизацији и придруживању, што овај споразум дозвољава, појаснивши да је примарни разлог за то у чињеници да је дошло до значајних промјена на тржишту у односу на период када је потписан.

- У одређеним сегментима наши пољопривредници су у неповољнијем положају, што може изазвати застој у развоју примарне пољопривредне производње - рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће могућност ревизионог поступка бити предмет разговора и са надлежним ентитетским министрима и представницима коморског система Републике Српске и ФБиХ.