latinica  ћирилица
06/06/2023 |  18:25 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Каран: Оснивање Средње школе МУП-а допринијеће квалитетнијем обављању послова

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да ће се у складу са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, који се разматра у Народној скупштини по хитном поступку, створити законски оквир и уредити питања неопходна за обављање средњошколског образовања и васпитања у оквиру Средње школе унутрашњих послова при ресорном министарству.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Образлажући овај акт у Народној скупштини, Каран је истакао да оснивање Средње школе унутрашњих послова омогућава да Министарство двогодишњим средњошколским образовањем образује кадар за рад у њему и то на начин да, кроз уско специјализовано полицијско образовање, допринесе квалитетнијем обављању послова полицијског службеника.

- Оснивање Средње школе унутрашњих послова и организовање интернатског полицијског образовања у двогодишњем школовању, допринијеће квалитету полицијског образовања, како кроз квалитет стеченог знања и вјештина, тако и усвајањем одговарајућег вриједносног система. Прије свега, ученицима ће бити омогућено да, осим теоријског дијела наставе, усвајају и унапређују знања и вјештине кроз практичну наставу, коју обезбјеђује Министарство - рекао је Каран.

Он је додатно прецизирао да ће институционализација полицијског школства дугорочно допринијети професионализацији полиције, као и цјелокупном образовном систему Српске, увођењем новог стручног занимања полицајац-техничар за полицијске послове.

Каран је истакао да ће се оснивањем Средње школе унутрашњих послова постојећи систем полицијског школства унутар Министарства додатно оснажити, а све да би се створила садржајнија база за касније сврсисходније и компетентније обуке и стручно усавршавање тако образованих полицијских службеника који имају једну ширу базу основних знања и компетенција за рад на пословима и задацима полицијског службеника.

Он је додао да ће свршени средњошколци имати прилику да наставе школовање на високообразовним установама на којима ће стећи звања за које Министарство унутрашњих послова Српске има потребе.

Каран је рекао да ће већи број полицијских службеника остварити право на пензију, те ће у просјеку, у наредних пет година, укључујући и текућу, службу годишње напуштати до 200 полицијаца, а тренд из претходног периода указује на то да се овај просјек може само увећати наредних година.

- У складу с тим, у наредних пет година у пензију ће отићи око 2.000 полицајаца - упозорио је Каран.

Он је нагласио да ће се образовањем кадра у Средњој школи унутрашњих послова обезбиједити и потребан број полицијских службеника за попуњавање упражњених радних мјеста у Министарству.

Он је навео да МУП-у у овом тренутку недостаје 680 полицијских службеника, те да се на том плану активно ради на попуни, а о чему говори и усвајање наведеног акта.

- До сада смо у вези са Средњом школом унутрашњих послова анкетирали 2.800 ђака других разреда средњих школа и њих 500 је исказало интересовање за упис. Овом школом унаприједиће се знање и степен психофизичких способности полицајаца, те ће се формирати нови полицијски идентитет и ојачати интегритет будућих полицајаца - рекао је Каран.

Он је закључио да је у поступку израде текста Приједлога закона ово министарство обавило консултације са Министарством просвјете и културе, Републичким педагошким заводом, Министарством финансија, Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарством привреде и предузетништва и Републичким секретаријатом за законодавство.