latinica  ћирилица
06/06/2023 |  18:57 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Инфлација и раст каматних стопа обарају цијене некретнина у земљама ЕУ (ВИДЕО)

Европа се бори са растом каматних стопа и инфлацијом. Због раста каматa, цијене некретнина у Европи први пут од 2015. године у значајном су паду.
Станоградња -
Станоградња

Европска централна банка као једно од рјешења понудила је подизање референтене каматне стопе, како би спустили инфлацију на два одсто. Ова одлука трговцима некретнина у Европи донијела је лош промет, због чега су многи затворили фирме, јер грађани због раста камата нису у прилици да узимају кредите и купују некретнине.

Цијене стамбених простора у еврозони почеле су неконтролисано да падају због високих каматних стопа, које су недостижне за грађане, а непривлачне улагачима. Европска централна банка изненадни раст каматних стопа правда покушајем да се стагнира инфлација, која је у мају износила преко шест одсто.

Да ситуација није нимало једноставна, за нашу телевизију објашњава и Драган Цветковић, власник агенције за некрентине у Аустрији.

- Куповина некретнина је опала и ми то осјетимо. Како смо ми међу 10 најјачих агенција овдје у Аустрији, ми још увијек "пливамо", али многи су већ пропали и затворили своје радње. Ситуација није баш ружичаста, како би се рекло - каже Цветковић.

Шефица Европске централне банке Кристин Лагард каже да су инфлаторни притисци и даље снажни у 20 земаља које користе евро. Нагласила је да ће банка подићи своје референтне каматне стопе довољно високо да инфлацију спусти на циљ од 2% – и да ће задржати такве високе стопе "колико год је потребно".

Тренутна фиксна каматна стопа у Аустрији премашила је четири одсто, док је само прије двије година била око 1,5 одсто. На оваква кретања на тржишту недавно су упозоравали и наши струњчаци. Притисак на приходе грађана, кажу, био је толико велик да је било и за очекивати овакву ситуацију у земљама Европске уније.

- Долазимо у ситуацију да имамо оптерећено тржиште, смањене могућности дизања кредита и смањене могућности купаца. Онда је и логично да је цијена роба, у овом случају некретнина, највише прилагођена потребама тржишта - истиче економиста Александар Љубоја.

Економисти тврде да би се ускоро и на нашем тржишту могао очекивати пад цијена некретнина за око 10 одсто. Ипак, кажу, рано је давати било какве прогнозе док не изађу процјене годишње инфлације.

- Доће до мањег смањења цијена станова. Неке информације већ говоре да су отприлике цијене метра квадратног у Бањалуци мање за отприлике 150 евра - наводи Љубоја.

Цијене станова у Српској по квадратном метру су између 2.000 и 5.000 марака, док у Њемачкој као најразвијенијој европској земљи, достижу цијену и до пет хиљада евра по квадрату.

Према прогнозама стручњака кроз наредних годину дана доћи ће до стагнације цијена у овом сектору, али је, кажу, за очекивати повећање када се стабилизују параметри породичних прихода.