latinica  ћирилица
06/06/2023 |  19:07 ⇒ 20:18 | Аутор: Агенције

Фон дер Лајенова писала Предсједништву БиХ

Предсједница Европске комисије Урсуле Фон дер Лајен упутила је писмо Предсједништву БиХ у коме захваљује за, како је навела, усклађивање спољне политике БиХ са политиком ЕУ.
Урсула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE / MAX CAVALLARI) -
Урсула фон дер Лајен (фото: EPA-EFE / MAX CAVALLARI)

Фон дер Лајенова је упутила писмо као одговор на писмо бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, у којем је констатовала да је БиХ започела 2023. годину с јаким и позитивним подстицајима.

- Након додјељивања статуса кандидата и именовања новог Савјета министара, земља има прилику да окрене нову страницу и убрза рад на ЕУ агенди. Кандидатски статус је јасна порука грађанима да је БиХ дио наше европске породице. То долази с високим очекивањима. ЕУ пут је отворен и захтијева да земља изврширеформе оријентисане према ЕУ - навела је она у писму, преноси Фена.

Како надаље наводи, Комисија рачуна на Савјет министара да донесе одлучне одлуке како би се предузели кораци истакнути у препорукама Комисије за кандидатски статус и 14 приоритета истакнутих у мишљењу Комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ.

Фон дер Лајенова, истовремено, истиче да ће се Комисија даље укључити у политички дијалог с новим властима везано за оквир за политички форум високог ниво,а како би се надгледала имплементација 14 кључних приоритета и извјештавало о даљем напретку, напомињући да Комисија рачуна на пуну подршку Предсједништва БиХ по питању тог процеса.

Она је захвалила Предсједништву БиХ за, како је навела, усклађивање БиХ са спољном политиком ЕУ, годину дана након руске специјалне операције у Украјини.