latinica  ћирилица
06/06/2023 |  19:12 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Глодари и инсекти преносе заразне болести; Како се заштитити? (ВИДЕО)

Од вирусног обољења мишје грознице преминула је једна особа млађе животне доби из Републике Српске, док су према подацима републичког Института за јавно здравство три особе заражене и хоспитализоване. Струка упозорава да је мишја грозница присутна је свуда око нас и зато је неопходно водити више рачуна о личној и хигијени простора. Да би се спријечило ширење ове заразе неопходне су и редовне дератизације површина.
Тиграсти комарац (Фото: EPA/GUSTAVO AMADOR) -
Тиграсти комарац (Фото: EPA/GUSTAVO AMADOR)

Након приватне прославе у Српцу двије особе су се јавиле љекарима због болова. Серолошким претрагама утврђено је да имају мишју грозницу, те су хоспитализоване. Нажалост, једна особа је преминула, како незванично сазнајемо, у новосадској болници, док је друга збринута у УКЦ-у Републике Српске.

Осим ова два случаја, мишја грозница регистрована је и код двије особе из Теслића.

- Тренутно је у УКЦ Српске један пацијент хоспитализован. Као и код сваке инфекција клиничка слика може варирати од лакше до теже. За овог пацијента можемо рећи да је стабилног стања и његови параметри се прате - изјавила је инфектолог УКЦ Српске Татјана Рогановић.

На терен су изашли и републички инспектори да би утврдили како су се особе у Српцу заразиле. Душка Николић, портпарол Инспектората Републике Српске, истиче да је контрола још у току.

- По окончању контроле саопштићемо резултате и какве мјере ћемо предузети - истиче Николићева.

Ради превенције заразних болести и заштите здравља становништва, законом су дефинисане обавезне мјере дезинфекције, дезинсекције и дератизације. Јер, мишја или хеморагијска грозница са бубрежним синдромом је вирусно обољење које глодари преносе на човјека.

Заразити се може удисањем контаминиране прашине, употребом воде и хране које су загађене, као и приликом директног контакта. Надлежни упозоравају да уколико човјек дође у контакт са излучевинама мишева може проћи и осам седмица до појаве првих симптома који могу да варирају, од благих до тежих.

Стручњаци упозоравају да се ове године може оекивати више случајева мишје грознице јер смо имали топлу зиму због чега су се мишеви намножили. Климатске промјене, истичу, погодују и ширењу других болести, које нису карактеристичне за наше подручје. Међу њима је и грозница Западног Нила коју преноси тиграсти комарац из Азије.

Љекари кажу да су највише угрожене старије и особе са хроничним обољењима. Грозница Западног Нила не преноси се са човјека на човјека.