latinica  ћирилица
06/06/2023 |  21:20 ⇒ 07/06/2023 | 07:26 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС настављају расправу о измјенама Закона о средњем образовању

Трећа редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у сриједу у 10 часова расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању – по хитном поступку.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Сједница је почела данас посланичким питањима предсједнику Владе Републике Српске.

На усвојеном дневном реду Треће редовне сједнице налази се 18 тачака. Са дневног реда повучен је Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2022. годину, на њихов захтјев.

Посланици ће на сједници, између осталог, разматрати и Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар - приједлог предсједника Републике Милорада Додика.

Народна скупштина размотрила је Приједлог Резолуције о заштити Срба на Косову и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије . приједлог предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића

Образлажући као предлагач Приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије предсједник Стевандић је рекао да се Резолуцијом поздравља право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности Уједињених нација, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети.

У документу се осуђује и константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти, а позивају се представници међународне заједнице да то озбиљно осуде.

Стевандић је рекао да се након 1999. године и Кумановског споразума, те Резолуције 1244. Уједињених нација показало да међународне гаранције нису биле препрека за даљње погроме, угрожавање живота и културног наслијеђа на Косову и Метохији. Подсјетио је да за мартовски погром 2004. године нико није одговарао, као за и бројна убиства, покушаје убиства, отимања и протјеривања српског народа.

Он је позвао на подршку Србима на Косову, али и свим актима и потезима Републике Србије, а међународне факторе у Европској унији и Уједињеним цацијама позвао је на поштовање Резолуције 1244. као и Повеља о људским правима која се, што се Срба тиче, немилице крше.

Стевандић је за тренутну кризу на Косову и Метохији окривио искључиво предсједника привремених косовских институција Аљбина Куртија, којем је, како наводи Стевандић, “потпуно јасно да се геополитчки распоред снага у свијету мијења и да је извјесно побољшање тих услова за Србију и Србе због чега су косовски лидери, превасходно Курти, покренули талас насиља, покушавајући да ескалирају већи сукоб и у њега увуку НАТО и земље Европске уније као подршку својим одлукама”.

На крају излагања Стевандић је посланике позвао на саборност и заједнички став по овом питању и усвајање Резолуције.

Посланици су окончали и расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима - по хитном поступку.

Министар унутрашњих послова Синиша Каран рекао је да ће се у складу са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима створити законски оквир и уредити питања неопходна за обављање средњошколског образовања и васпитања у оквиру Средње школе унутрашњих послова при ресорном министарству

Преостале тачке Дневног реда:

4. Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању – по хитном поступку;

5. Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске;

6. Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар – приједлог предсједника Републике;

7. Нацрт закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске;

8. Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске;

9. Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за период 1. 1 – 31. 12. 2022. године;

10. Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова за 2022. годину;

11. Извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије за 2022. годину;

12. Извјештај о раду и извршењу Ребаланса финансијског плана – Буџета ЈУ Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период 1. 1 – 31. 12. 2022. године;

13. Годишњи извјештај о раду Омбудсмана за дјецу за 2022. годину;

14. Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права Босне и Херцеговине за 2022. годину;

15. Информација о одлукама о помиловању у 2022. години;

16. Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске код Свјетске банке – Међународне банке за обнову и развој за други Пројекат подршке запошљавању (WБ ИБРД 9381-БА);

17. Приједлог одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској;

18. Избор и именовања.