latinica  ћирилица
07/06/2023 |  07:21 ⇒ 08:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Арктик би раније него што се очекивало могао да остане без морског леда

Арктик би могао да остане без морског леда десетак година раније него што се претходно предвиђало, наводи се у истраживању које је објављено у часопису "Nature Communications".
Арктик (Фото: EPA/JASON ROBERTS) -
Арктик (Фото: EPA/JASON ROBERTS)

Како се наводи, арктички морски лед би могао већ 2030-их да потпуно нестане током септембра, преноси Си-Ен-Ен.

Оно што је посебно забрињавајуће јесте став стручњака да би Арктик до 2050-их могао да изгуби лед током летњих мјесеци, чак и уколико се значајно смањи емисија са гасова са ефектом стаклене баште.

Упоређујући промјене нивоа леда од 1979. до 2019. године, научници су открили да је смањење морског леда углавном резултат загађења које доводи до глобалног загријавања, као и да су претходни модели анализе потцијенили трендове топљења леда на Арктику.

- Били смо изненађени када смо схватили да ће Арктик остати без леда током љета, чак и ако нешто учинимо по питању смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште - рекао је за климатолог Сеунг Ки Мин.

Уколико би се повећале штетне емисије и додатно убрзало глобално загријавање, Мин упозорава да би Арктик до 2080. године могао да остане без леда све до краја октобра.

Он додаје да би смањење нивоа леда могло да подстакне екстремне догађаје, попут шумских пожара, поплава и топлотних таласа, брже него што се очекивало.