latinica  ћирилица
07/06/2023 |  07:28 ⇒ 10:57 | Аутор: sputniknews.com

У Новој Каховки опада ниво воде, седам особа се води као нестало (ФОТО)

Ниво воде на улицама града Нова Каховка почео је да опада, саопштено је на Телеграму градске администрације.
Нова Каховка (Фото: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO) -
Нова Каховка (Фото: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO)

Након што је Каховска хидроелектрана дигнута у ваздух, водостај је достигао готово 11 метара.

Према ријечима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, ниво воде опао је за пола метра у односу на јучерашњи пик, када је премашио 11 метара.

Леонтјев је истакао да је више од 900 људи евакуисано 6. јуна из зона које су потопљене у Херсонској области након рушења дијела бране.

Он је нагласио да је, на основу прелиминарних података, седам особа нестало у околини Нове Каховке након напада украјинских снага на ХЕ.

Насеље Корсунка на лијевој обали Дњепра потпуно је потопљено.

Леонтјев је такође казао да након јучерашње ванредне ситуације на ХЕ, у Херсонску област пристижу волонтери и стручњаци из свих региона Русије.

Више од хиљаду и по кућа поплављено је на десној обали Дњепра у дијелу Херсонске области под контролом Украјине.

Према ријечима начелника херсонске обласне војне администрације Александра Прокудина, интензитет поплава се смањује, али због значајног уништења бране вода ће још надолазити.

Он је напоменуо да би ниво воде могао порасти за још метар у наредних 20 сати.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани, као и да предсjедник Русије Владимир Путин добија извjештаје о ситуацији.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја на сjедници Савjета безбjедности изјавио је да су Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим су у потпуности одговорни за трагедију око рушења Каховске хидроелектране.

Током ноћи између понедjељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дијела Каховске ХЕ.

Напад је, према претпоставкама, изведен из вишецевних ракетних система "ољха". Према ријечима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.

Хидроелектрана "Каховка" налази се на ријеци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у руској области Херсон.

Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у области Херсон, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. године.

Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намјерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.