latinica  ћирилица
07/06/2023 |  07:54 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Ламбета: Требиње добија нову болницу до краја 2025. године (ВИДЕО)

Камен темељац за изградњу нове болнице у Требињу, укупне вриједност 128.448.448 марака, биће положен у петак, 9. јуна. Тиме ће бити озваничен почетак реализације пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове Јавне здравствене установе Болница Требиње" према принципу "кључ у руке", за који ће средства бити обезбијеђена из буџета Републике Српске.
Недељко Ламбета - Фото: РТРС
Недељко ЛамбетаФото: РТРС

Директор Болнице Требиње Недељко Ламбета нагласио је у нашем Јутарњем програму да ће градњу болнице пратити усавршавање и јачање медицинског кадра.

- Ми смо већ кренули са систематизацијом радних мјеста јер је за нову болницу потребно и доста љекара и медицинских техничара. Овом приликом позивамо све младе докторе који су у потрази за послом и специјализацијом да се јаве, јер простора у требињској болници има - истиче Ламбета.

Он је подсјетио да ће се нови болнички комплекс простирати на површини од 41.080 метара квадратних и да ће тај простор бити комплетно уређен. Нова болница имаће више од 20 служби и одјељења и 223 кревета.

- Болница ће бити довољно велика да задовољи потребе и пацијената из сусједних држава, јер сигурно да доласком еминентних стручњака, као и едукацијом наших кадрова у Србији и Универзитетском клиничком центру Републике Српске, моћи ћемо да пружимо здравствену заштиту и његу и пацијентима из околних земаља коју у том дијелу немају - поручио је Ламбета.

Ламбета је додао да тренутно болница у Требињу има 44 доктора специјалисте, 39 специјализаната и пет доктора медицине, и то још није довољно за почетак рада нове болнице.

Што се тиче радова који су до сада урађени, Лабмета истиче да тренутно ограђено градилиште, да су у току припремни радови и да сваким даном градилиште добија други облик. Како истиче, предвиђеним темпом нова болница у Требињу требало да почне са радом до краја 2025. године.