latinica  ћирилица
07/06/2023 |  08:35 ⇒ 08:37 | Аутор: sputniknews.com

Сноуден открио зашто је остао у Русији

Првобитно нисам планирао да останем у Русији, али друге земље нису могле да ми осигурају безбједност, изјавио је бивши агент ЦИА Едвард Сноуден.
Едвард Сноуден (Фото: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES) -
Едвард Сноуден (Фото: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES)

- У принципу нисам планирао да останем у Русији, то је била само једна станица на путу у Латинску Америку, с обзиром на то да је Јужна Америка у прошлости показала отвореност према узбуњивачима - појаснио је он.

Бивши агент ЦИА је појаснио да се током 40-дневног боравка у транзитној зони аеродрома "Шереметјево" обраћао многим државама како би добио политички азил, међутим, неке земље су се плашиле реакције САД, а друге нису биле сигурне да ли могу да осигурају његову безбједност.

- Нисам имао избора и тражио сам азил у Русији и добио га - рекао је Сноуден.

Сноуден је у јуну 2013. године иницирао велики међународни скандал, предао је Вашингтон посту и Гардијану тајна документа о програмима праћења специјалних служби САД и Велике Британије на интернету.

Након тога је одлетио у Хонгконг, а одатле у Москву, гдје је неко вријеме био у транзитној зони аеродрома "Шереметјево".

Након што су многе земље одбиле, Русија је дала Сноудену азил на годину дана, уз услов да прекине да ради против Сједињених Америчких Држава.

У августу 2014. године Сноудену је издата дозвола за боравак на три године, касније је продужена без ограничења, а у септембру 2022. године је добио руско држављанство.