latinica  ћирилица
07/06/2023 |  08:39 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Вишковић: На сједници влада Српске и ФБиХ о деблокади пројеката (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је утврђен дневни ред сутрашње заједничке сједнице влада Српске и Федерације БиХ на којој ће бити ријечи о питањима важним за оба ентитета с циљем деблокаде пројеката и побољшања квалитета живота становника.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- Ријеч је о расподјели средстава од путарина, кадровским рјешењима у "Електропреносу", заштити домаће производње, забрани извоза обловине и другим заједничким пројектима - навео је Вишковић за Срну.

Он је рекао да је важно разговарати јер се дијалогом долази до рјешења и реализације пројеката важних за становнике Републике Српске и Федерације, те додао да је и у протеклом периоду инсистирао на одржавању сједнице, али да није дошло до реализације.

- Мислим да би у наредном периоду требали бар једном у шест мјесеци да имамо сједнице двије владе. Има много питања која су од интереса за грађане једног и другог ентитета. Када се двије владе усагласе око једног питања, онда би Савјет миинистара требало само да реализује договорено - сматра Вишковић.

Он је додао да је циљ да се на сједници постигне договор који ће важити у наредном периоду, односно да се не блокирају пројекти који су у фази договора или реализације.

- Ту су и питања о пореској политици, да усагласимо то питање да би привредници имали идентичне услове за рад - нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је навео да можда није могуће постићи договор о свим питањима, али је нагласио важност разговора јер ће то отворити могућност да се и на нивоу ресорних министарстава договарају и реализују пројекти.

- Оптимиста сам зато што је уопште дошло до заједничке сједнице. Пет година, колико сам и предсједник Владе Републике Српске, покушао сам наметнути ово питање. Послије пете године сам успио и зашто не бих био оптимиста - рекао је Вишковић.

Сједница влада Републике Српске и Федерације БиХ биће одржана сутра у Бањалуци у 13.00 часова.