latinica  ћирилица
07/06/2023 |  08:57 ⇒ 09:01 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Ситуација са Каховском ХЕ већ уписана у историјски контекст; Лондон: Слиједи истрага

Ситуација са рушењем Каховске хидроелектране треба да постане предмет студија и истрага широм свијета, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL)

- Оно што се јуче догодило на Каховској ХЕ свакако више није тема дана ни тема недјеље, већ је уписано у историјски контекст. То заиста треба да постане предмет студија, истрага и анализа широм свијета - рекла је она.

Захарова је истакла да је реакција Запада 100 одсто предвидива у свим сличним ситуацијама.

- То је бескрајна жеља да се Русија оптужи за све што се дешава, независно од тога да ли се нешто стварно догодило или је измишљено - оцијенила је Захарова.

Она је закључила да је информативна кампања у којој се Москва окривљује за терористички акт на Каховској ХЕ постала дио информационог рата Запада против Русије, чији је циљ повећање финансирања Кијева.

Велика Британија: Обавјештајне службе ће спровести анализу догађаја

Премијер Велике Британије Риши Сунак изјавио је да ће британске војне и обавјештајне службе анализирати ситуацију око рушења Каховске ХЕ.

Он је поручио да је у овом тренутку прерано да се говори о умијешаности било које стране у оно што се догодило.

- Али, оно што могу да кажем је да ако је ово било планирано, то ће представљати највећи напад на цивилну инфраструктуру у Украјини од почетка сукоба - нагласио је Сунак, а пренијела ТВ Скај Њуз.

Претходно, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Украјина извршила диверзију на Каховској хидроелектрани, као и да предсједник Русије Владимир Путин добија извјештаје о ситуацији.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја на сједници Савјета безбједности изјавио је да Кијев и земље које спонзоришу кијевски режим су у потпуности одговорни за трагедију око рушења Каховске хидроелектране.

Током ноћи између понедјељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дијела Каховске ХЕ.

Напад је, према претпоставкама изведен из вишецијевних ракетних система "ољха". Према ријечима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.