latinica  ћирилица
07/06/2023 |  09:06 ⇒ 12:16 | Аутор: sputniknews.com

Србија: Још данас и сутра предаја оружја, грађани досад донијели више од 78.000 комада

Мјесец дана је прошло од почетка акције "Предај оружје" у Србији. Бојана Отовић Пјановић из Министарства унутрашњих послова Србије рекла је да грађани оружје могу предати још данас и сутра.
Оружје (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / nr) -
Оружје (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ / nr)

Отовић Пјановићева наводи да су од почетка акције предата 78.103 комада оружја, од чега је 57.651 комад оружја, а 20.451 комад минско-експлозивних средстава.

Додала је да је предат и 2.692.641 комад муниције.

- Ако сагледамо просјек за ових мјесец дана, рекла бих да је, с обзиром да је дан прије тога, 5. јуна, предато 68.301 комад оружја, да смо у овом претпосљедњем дану достигли највећи број комада предатог оружја, а то је 10.000 - рекла је Отовић Пјановићева.

Подсјетила је да грађани оружје могу предати без икакве кривичне одговорности, без потребе да се легитимишу и остављања података о себи и доказују поријекло оружја.

Осим тога, како је додала, грађани могу да позову полицијске службенике на адресу и тако предају оружје.

Напоменула је да је једина разлика у вези са оружјем које је остало у посједу након смрти власника и објаснила да у том случају грађани морају да оставе податке.

- Законски рок је 45 дана да се оружје преда по посљедњој адреси пребивалишта власника тог оружја. То грађани нису учинили, што се показало у овом поступку легализације. Једино ти грађани морају оставити своје податке, зато што се оружје оставља у најближој полицијској станици на чување - објаснила је Отовић Пјановићева за РТС.

Истакла је да грађани не морају да брину и да се то оружје чува у складу са свим прописима.

Отовић Пјановићева је истакла да, према посљедњим информацијама којима располаже, рок за предају оружја неће бити продужен.