latinica  ћирилица
07/06/2023 |  09:30 ⇒ 09:35 | Аутор: sputniknews.com

Ниво Каховског акумулационог језера опао за три и по метра, потопљено минско поље (ФОТО)

Ниво воде у Каховском акумулационом језеру опао је за више од 3,5 метра након уништења хидроелектране, изјавио је вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Салдо.
Нова Каховка (Фото: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO) -
Нова Каховка (Фото: EPA-EFE/IVAN ANTYPENKO)

- Ниво каховског резервоара опао је за више од 3,5 метра у вишим предјелима – ближе Енергодару, ближе Запорошкој области - рекао је Салдо за програм "Соловјов уживо".

Он је истакао да је уништење Каховске хидроелектране довело до тога да се од 22.000 до 40.000 људи нашло у зони катастрофе у Херсонској области.

Међутим, према његовим ријечима, оперативно-тактичка ситуација након уништења хидроелектране развила се у корист руских снага.

Салдо је истакао да је послије нектролисаног изливања воде потопљен и дио минских поља, али да војска зна гдје се мине налазе.

Он је додао да су Оружане снаге Украјине настављале током ноћи да гађају потопљене дијелове лијеве обале Херсонске области.

Чишћење града

Салдо је објаснио да је у Новој Каховки почела дјелимично да се укључује струја, као и да су узети узорци воде, а у наредна два-три дана, када се вода повуче, почеће дезинфекција припремљених територија.

- Узели смо узорке воде у водоводној мрежи и канализационим црпним станицама. Морамо да урадимо лабораторијске анализе да бисмо знали да ли се може користити или не. Почели смо дјелимично да укључујемо струју у Новој Каховки - објаснио је он.

Према његовим ријечима, за сада раде све потопљене подстанице.

- Снабдијевање пијаћом водом организовано је из унутрашњег дијела Херсонске области и са Сјеверног Крима. Оно ће бити потребно уколико не буде могуће да се вода узима иза стандардних водовода. Предвиђамо да ћемо у наредна два-три дана, чим се вода више повуче, почети дезинфекцију како бисмо спријечили ширење заразних болести - истакао је Салдо.

Он је напоменуо да је због поплава насеља страдало много животиња: домаћих и дивљих, па је и због тога потребно извршити дезинфекцију територија, као и сачекати резултате узорака воде.

Све у свему, ситуација остаје напета, али је у потпуности под контролом, закључио је он.

Током ноћи између понедјељка на уторак, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дијела Каховске хидроелектране.

Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система "ољха". Према ријечима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.

Хидроелектрана "Каховка" налази се на ријеци Дњепар, пет километара од града Нова Каховка у Херсонској области Русије.

Ово је шеста и најниже лоцирана хидроелектрана на огромном пловном путу у Херсонској области, која је прешла под контролу руских снага у марту 2022. године.

Трупе кијевског режима гранатирале су брану у Новој Каховки више пута током протекле године намјерно гађајући руску цивилну инфраструктуру.