latinica  ћирилица
07/06/2023 |  09:38 ⇒ 09:39 | Аутор: СРНА

Сијарто: Оружје послато Кијеву може да изазове кризе у другим регионима

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто упозорио је да би велике количине страног оружја послатог Кијеву могле да након завршетка сукоба у Украјини изазову хаос у другим дијеловима свијета и нове кризе у нестабилним регионима.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Он је током обраћања на Мировном форуму у Будимпешти изнио став Владе Мађарске у вези са сукобом у Украјини, рекавши да ће сукоб имати шире посљедице изван украјинских граница.

Према његовим ријечима, бројни су региони у свијету гдје би чак и мали дио оружја послатог Украјини могао довести до озбиљне нестабилности, а насиље и терор могу да се повећају у већ нестабилним регионима, што би могло даље да води и ка новом таласу миграција.

- Које су гаранције да оружје испоручено Украјини неће бити пребачено у друге земље? - упитао је Сијарто.

Сијарто је изјавио да само окончање сукоба може да гарантује безбједност Мађарске, уз напомену да би та земља била прва изложена опасности ескалације, усљед близине и заједничке границе са Украјином.

- Зато захтијевамо да се смјеста договори примирје и започну мировни преговори, како би се барем дала нада у то да ће се успоставити одржив и дугорочан мир у региону - рекао је Сијарто.

Он је нагласио да Украјина види сукоб "потпуно другачије" од бројних западних савезника", те да је код појединих партнера "мало интересовање за окончање крвопролића, јавила је Раша тудеј.

Сијарто је подсјетио да постоји велика глобална већина која подржава примирје, али да је велики притисак оних који подржавају сукоб, укључујући западне званичнике, медије и невладине организације.

Шеф мађарске дипломатије осудио је "хистерију санкција" која је захватила већину чланица ЕУ, оцијенивши да та кампања није успјешна, јер казнене мјере уведене Москви нису допринијеле окончању сукоба у Украјини нити су угрозиле руску економију, већ су нанијеле више штете Унији.

Сијарто је раније упозорио на недостатак надгледања рута западног оружја вриједног неколико милијарди долара које се шаље Украјини, нагласивши да се то наоружање може појавити у Африци и довести до озбиљних безбједносних ризика на том континенту.

Будимпешта је успјела да одоли притисцима да испоручи смртоносно оружје Украјини. Парламент Мађарске увео је прошле године закон о забрани извоза оружја земљама које су активне у сукобу.

Предвођена премијером Виктором Орбаном, Мађарска је међу најгласнијим критичарима политике увођења санкција у ЕУ.